ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z dodatkiem kalafiora

Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z dodatkiem kalafiora

nazwa

Wykonanie

Ostatnio lubimy wariacje na temat kurczaka i jego marynowania. Już od dawna miałam w głowie pomysł na zastosowanie marynaty miodowo-musztardowej, do tego ciągle trafiałam na krążące na blogach przepisy. Tak mnie kusiły, że w końcu i ja postanowiłam spróbować. Kurczak jest pyszny, chociaż jak dla mnie jeszcze lepiej smakowałby prosto z grilla. Marynata tworzy wspaniały sos, który świetnie się komponuje z ryżem lub ziemniakami. Całość ma bardzo oryginalny smak. Pomimo upału za oknem (a jeszcze większego w mieszkaniu), polecam Wam zrobienie takiego obiadu!
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 3 łyżki ostrej musztardy,
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki oliwy,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 1 łyżeczka soli ziołowej,
- kalafior (ilość wg uznania; można pominąć).
1. Na początku robimy marynatę: mieszamy musztardę, miód, oliwę, pieprz i sól.
2. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mieszamy w marynacie. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
3. Kalafior najlepiej wcześniej ugotować. Rozkładamy różyczki na dnie naczynia żaroodpornego.
4. Zamarynowane mięso mieszamy w naczyniu żaroodpornym razem z kalafiorem. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut. W trakcie warto co jakiś czas zaglądać, ewentualnie wymieszać, by się nie przypaliło. Kurczak świetnie będzie smakował prosto z grilla.
5. Gotowe mięso podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/07/piers-z-kurczaka-w-miodowo-musztardowej.html