ßßß


Składniki:1 kg mąki pszennej50 g świeżych drożdży150 g cukru500 ml mleka6 żółtek1 całe jajko2 łyżki jogurtu greckiego100 g masłaopakowanie cukru wanilinowego40 ml spirytususkórka otarta z 1 cytrynypół łyżeczki solikonfitura jagodowa Stovitpolewa biała HelioWykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki, Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Jeszcze ciepłe konfiturą jagodową. Gotowe pączusie oblewamy rozstąpioną czekoladą w kąpieli wodnej. Smacznego :-).