Wykonanie
Wy też czekacie już na Tłusty Czwartek! Ten dzień to czas na przygotowanie pysznych domowych pączków! Zapraszam na delikatne, leciutkie, puszyste i z chrupiącą skórką pączki które, powstały dzięki życzliwości
marki Master Cook Handel, Helio oraz
marki Stovit .
Składniki:1 kg
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży150 g
cukru500 ml
mleka6
żółtek1 całe
jajko2 łyżki
jogurtu greckiego100 g
masłaopakowanie
cukru wanilinowego40 ml
spirytususkórka otarta z 1
cytrynypół łyżeczki
solikonfitura jagodowa Stovitpolewa biała HelioWykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki
mleka, 1 łyżeczkę
cukru i łyżkę
mąki, dodajemy
drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy
mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn,
cukier, letnie
mleko,
żółtka i
jajka,
sól,
cukier waniliowy,
spirytus i
skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym
ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki, Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym
oleju. Jeszcze ciepłe
konfiturą jagodową. Gotowe pączusie oblewamy rozstąpioną
czekoladą w kąpieli
wodnej. Smacznego :-).