ßßß Cookit - przepis na ,,Jogurtowe pączki z konfiturą jagodową’’

,,Jogurtowe pączki z konfiturą jagodową’’

nazwa

Wykonanie

Wy też czekacie już na Tłusty Czwartek! Ten dzień to czas na przygotowanie pysznych domowych pączków! Zapraszam na delikatne, leciutkie, puszyste i z chrupiącą skórką pączki które, powstały dzięki życzliwości marki Master Cook Handel, Helio oraz marki Stovit .
Składniki:
1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 całe jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
100 g masła
opakowanie cukru wanilinowego
40 ml spirytusu
skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki soli
konfitura jagodowa Stovit
polewa biała Helio
Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki, Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Jeszcze ciepłe konfiturą jagodową. Gotowe pączusie oblewamy rozstąpioną czekoladą w kąpieli wodnej. Smacznego :-).
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/jogurtowe-paczki-z-konfitura-jagodowa