ßßß
Uwielbiamy pierogi, zawsze jak robię je to wszystkie znikają w mgnieniu oka. Są pyszne, polecam Można je przygotować wcześniej i będą już gotowe na Święta Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez pierogów.
Ciasto na pierogi – wykonanie tak samo jak na pierogi z jagodami które są na moim blogu. Zawsze już robię z tego przepisu ponieważ uważam że są najlepsze. Mam ten przepis od babuni mojej synowej. Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni 😉Nadzienie – cebulkę pokroić drobno i obsmażyć na masełku na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną drobno wątróbkę i smażyć do momentu aż wątróbka się przesmaży. Zmielić maszynką do mięsa. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulkę i wątróbkę, majeranek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi mieć intensywny smak. Wlać do masy wywar, wymieszać i odstawić na 30 minut. Gdyby zostało trochę farszu możecie go również zamrozić i zostawić na następny raz lub wykorzystać go jako farsz do kurczaka. Na przykład udek z kurczaka.Formowanie pierogów – ciasto rozwałkować cieniutko. Za pomocą dużej filiżanki wycinać kółka. Na każdym kółku położyć porcję farszu i zlepić jak wszystkie pierogi. Pierogi rozłożyć na obsypanej mąką stolnicy. W ten sposób lekko się osuszą.Jeśli chcecie je zamrozić to proponuję tak lekko osuszone pierogi położyć na tacce obsypanej mąką i włożyć je do zamrażalnika. Układać pojedynczo. Po 30 minutach odwrócić pierogi na drugą stronę w zamrażarce. Jak już są zamrożone to zdjąć z tacki i włożyć do woreczków. Jak będziecie mieli na nie ochotę to wystarczy je wyjąć z lodówki i ugotować w osolonej wodzie.Takie pierogi można obsmażyć na maśle i obsypać obsmażoną pokrojoną drobno cebulką i boczkiem.