ßßß
Ciasto na pierogi – zawsze robię z tego samego przepisu, ciasto jest najlepsze. Oczywiście muszę zaznaczyć że jest od babuni. Mojej synowej babci 🙂 Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni 😉Thermomix ciato patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni 😉
Można faszerować pierogi musem ze słoika lub ugotować świeży.Jabłka i gruszki obrać, pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić jabłka i gruszki i cukier. Gotować mieszając do momentu aż się owoce rozgotują.Thermomix nadzieniedo naczynia miksującego dodać 3/4 ilości z owoców i cukier, zmiksować obroty 6, czas 7 sekdodać resztę owoców i gotować, czas 25 minut, obroty 1, temperatura 100 Cmożna mocniej zmiksować lub zostawić tak jak jest, żeby kawałki owoców były wyczuwalne.
Formowanie pierogów – Na stolnicy posypać mąkę, rozwałkować część ciasta , cienko. Wycinać okrągłe krążki. Na każdym krążku położyć porcję jagód. Złożyć na pół i dobrze skleić.W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierożki wrzucać do wrzątku, jak pierożki wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2 minutki. Wyjmować delikatnie .
Sos do polania – śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem do smaku.Podawać gorące. Polane sosem ze śmietany i obsypać cynamonem.Pycha, mniam.