Wykonanie
Każdy potrzebuje czasem odpoczynku i oddechu. Od rodziców także. Tak więc nasz syn aktualnie
bawi się na wsi z moimi rodzicami. Ja natomiast zastanawiam się, cóż zrobić z tak oszałamiającą ilością czasu. Ok,
plan jest i to bardzo prosty. I mam nadzieję zrealizować go w każdym punkcie. Jednak bycie mamą jest zaskakujące i czasem trochę dziwaczne. Każda z nas marzy o sekundzie spokoju. Ale teraz kiedy ją mam, mam wrażenie, że nie wiem jak ją wykorzystać. No dobrze...wiem.. to jednak nie zmienia faktu, że tęsknie jak szalona, moje myśli krążą wokół mojego syna, i mocno pilnuję się żeby nie dzwonić co godzinę. Wiem, że wakacje z dziadkami są super, i że świetnie się
bawi i ani myśli wracać, za to ja myślę tylko o tym, żeby go wyściskać, wyprzytulać i wycałować. A nie ma Go zaledwie dwa dni. To naprawdę zabawne..Wyjeżdżaliśmy na długi weekend i przygotowałam właśnie to ciasto. Nadal bawię się w słoikowanie różności, ale tym razem po tym jak otrzymałam kolejną porcję
buraków, postanowiłam przygotować ciasto. Nie gotowałam
buraków ani ich nie piekłam. Nienawidzę tego robić- taka moja malutka wada. Natomiast jeśli chodzi o ciasto, jest naprawdę świetne. I nawet moi rodzice, którzy niezbyt przepadają za nowinkami kulinarnymi, zjedli je ze smakiem, właściwie na jedno posiedzenie:D
Składniki:1 szklanka startego surowego
buraka1 szklanka
mleka1/2 szklanki
cukru brązowego1/4 szklanki
oleju o neutralnym zapachu i smaku1,5 szklanki
mąki pszennej1
jajko1/2 szklanki ciemnego
kakaołyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliWykonywanie:Wymieszaj mokre składniki w misce czyli
buraka,
mleko,
jajko i
olej. W innej misce wymieszaj
mąkę,
kakao,
cukier,
sól i
proszek do pieczenia. Suche składniki wsyp do mokrych. Wymieszaj aż składniki dobrze się połączą. Ciasto wylej do formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 40- 45 minut, do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ciasto wystudź i posyp
cukrem pudrem lub przygotuj polewę z rozpuszczonej
czekolady.Smacznego!