ßßß
Babka jest napakowania dodatkami a w dziurce po kominku formy ma ciastka i kolorowe czekoladowe lentilki – jak szaleć to szaleć. Przygotuj ten przepis, a w szczególności dzieciaki, będą miały kupę radości. Z podanego przepisu upieczesz dwie mini babki o średnicy 18 cm lub jedną sporą babę w dużej formie (25 cm) wybór należy do Ciebie, jednak pamiętaj, że babę musisz piec dłużej, w sumie jakieś 60-70 minut.
Składniki:4 jajka2 szklanki mąki tortowej230 g masła1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii125 ml mleka40 g kakaoszczypta soli100 g czekolady białej lub karmelowej120 g ciastek Oreo
Przygotowanie:Składniki powinny być w temperaturze pokojowej przed pieczeniem.Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, po czym dodawaj cukier puder i wanilię. Gdy masa się połączy wbijaj po jajku, dodając każde kolejny gdy składniki się połączą.Ubijaj masę krótko: dodawaj mąkę (1 łyżkę odłóż) przesianą z solą na przemian z mlekiem, a gdy wymieszasz ciasto podziel je na pół. Do pierwszej części dodaj mąkę, a do drugiej kakao.Ciasto przelewaj w 3 turach na zmianę do foremek do babek po czym lekko przemieszaj je patyczkiem do szaszłyków tworząc esy-floresy.Piecz małe babki w 160 stopniach przez 40-45 minut, a dużą babę przez 60-70.Czekoladę stop w kąpieli wodnej.Gorącą polej zimną babkę i szybko obsyp babkę kawałkami ciastek Oreo i lentilkami.Do dziurki po kominie też dodaj ciastka – tworząc niespodziankę od zajączka.Wesołych Świat !