ßßß Cookit - przepis na Jabďż˝ecznik ďż˝mietanowo bezowy

Jab�ecznik �mietanowo bezowy

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Goodest artykuły codziennego ...
Ciasto marchewkowo jabłkowe »
No to normalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :)
Biszkopt:
jaja 4 szt
mąka pszenna 6 łyżek
ksylitol 1 łyżka
sól szczypta
Masa jabłkowa:
jabłka 1 kg
ksylitol 1 szklana
Masa czekoladowa:
śmietana 30% 500 ml
karob łyżka czubata
ksylitol 1 łyżka
Beza:
5 białek schłodzonych
ksylitol 300 g ( zmieliłam go )
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól szczypta( aby tylko ubić białka na sztywno)
1. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno,dodajemy cukier partiami nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy dosłownie parę sekund.Formę prostokątną wykładamy papierem od dupy strony i wyciskamy małe beziki rękawem cukierniczym jedna obok drugiej by powstała nam złączona beza. Pieczemy w 110 stopniach 20 minut i zmniejszamy do 90 stopni i jakieś ze dwie godziny suszymy( ksylitol potrzebuje więcej czasu)
2. Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach,zostawiamy do ostudzenia.Kroimy w poprzek.
3.Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy w kosteczkę.Przesmażamy z ksylitolem na patelni,przecieramy przez sito by masa jabłkowa nie miała grudek.
4.Śmietanę ubijamy na sztywno z ksylitolem i karobem.
Podsumowując: Ostudzony biszkopt smarujemy masą jabłuszka-ową,przykrywamy drugim blatem i smarujemy boki dookoła. Kładziemy śmietanę czekoladową i na wierzch nakładamy beze upieczoną.Lekko przyciskamy i do lodówki wstawiamy. Pysznie smakuje.
środa, 27 września 2017, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Drożdżowe różyczki
Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść popijając mlekiem.Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwile
Jabłecznik z mascarpone
Wpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie prz
Borówkowo poziomkowa pokusa
Smaki lata jeszcze są, więc i korzystam z tego.Pyszne owoce,bita śmietana i bezy to coś nowego w mojej kuchni. Rodzinka zachwycona a i miło na serduchu ,
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2017/09/Jablecznik-smietanowo-bezowy.html