Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Goodest artykuły codziennego ...Ciasto
marchewkowo jabłkowe »No to normalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :)
Biszkopt:
jaja 4 szt
mąka pszenna 6 łyżek
ksylitol 1 łyżka
sól szczyptaMasa
jabłkowa:
jabłka 1 kg
ksylitol 1 szklanaMasa czekoladowa:
śmietana 30% 500 mlkarob łyżka czubata
ksylitol 1 łyżka
Beza:5
białek schłodzonych
ksylitol 300 g ( zmieliłam go )
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól szczypta( aby tylko ubić
białka na sztywno)1.
Białka ubijamy ze szczypta
soli na sztywno,dodajemy
cukier partiami nadal miksując. Na końcu dodajemy
mąkę ziemniaczaną i miksujemy dosłownie parę sekund.Formę prostokątną wykładamy papierem od dupy strony i wyciskamy małe
beziki rękawem cukierniczym jedna obok drugiej by powstała nam złączona
beza. Pieczemy w 110 stopniach 20 minut i zmniejszamy do 90 stopni i jakieś ze dwie godziny suszymy(
ksylitol potrzebuje więcej czasu)2.
Jaja ubijamy z
cukrem na puch,dodajemy przesianą
mąkę i delikatnie mieszamy.Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach,zostawiamy do ostudzenia.Kroimy w poprzek.3.
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy w kosteczkę.Przesmażamy z
ksylitolem na patelni,przecieramy przez sito by masa
jabłkowa nie miała grudek.4.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
ksylitolem i karobem.Podsumowując: Ostudzony
biszkopt smarujemy masą jabłuszka-ową,przykrywamy drugim blatem i smarujemy boki dookoła. Kładziemy
śmietanę czekoladową i na wierzch nakładamy
beze upieczoną.Lekko przyciskamy i do lodówki wstawiamy. Pysznie smakuje.
środa, 27 września 2017, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisy
Drożdżowe różyczkiUwielbiam zapach
drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść popijając
mlekiem.Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwileJabłecznik z
mascarponeWpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane
jabłkami i kremem z dodatkiem
kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie prz
Borówkowo poziomkowa pokusaSmaki lata jeszcze są, więc i korzystam z tego.Pyszne
owoce,
bita śmietana i
bezy to coś nowego w mojej kuchni. Rodzinka zachwycona a i miło na serduchu ,KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter