ßßß Cookit - przepis na Paluchy pszenne

Paluchy pszenne

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Drożdżówki z prażonym ...
Różyczki drożdżowe »
Te "paluchy" można jeść jako dodatek do zupy lub do bigosu. Same w sobie też są smaczne.
Składniki na paluchy :
25 g drożdży świeżych
150 ml wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ksylitolu
1 jajko
400 g mąki pszennej
Wykonanie zaczynu :
Do miski wlewam ciepłą wodę , dodaje drożdże rozkruszone ksylitol i 2 łyżki mąki .
Mieszam i zostawiam do wyrosniecia na 20 minut.
Wykonanie ciasta na paluchy:
Dodaje teraz do rozczynu jajo olej i sól , mieszam.
Na końcu dodaje mąkę i wyrabiam ciasto.
Zostawiam na 1 godzinę do wyrosniecia.
Po godzinie wyjmuje ciasto, dziele na kawałki i wałkuje cienkie paluchy , podsypując mąką .
Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i kładę na niego paluchy w lekkiej odległości.
Paluchy nacinam lekko na skos ( fajnie wyglądają po upieczeniu)
Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Po upieczeniu studzę na kratce :)
sobota, 16 maja 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/05/Paluchy-pszenne.html