Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Drożdżówki z prażonym ...Różyczki
drożdżowe »Te "paluchy" można jeść jako dodatek do zupy lub do bigosu. Same w sobie też są smaczne.Składniki na paluchy :25 g
drożdży świeżych150 ml
wody2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
ksylitolu1
jajko400 g
mąki pszennejWykonanie zaczynu :Do miski wlewam ciepłą
wodę , dodaje
drożdże rozkruszone
ksylitol i 2 łyżki
mąki .Mieszam i zostawiam do wyrosniecia na 20 minut.Wykonanie ciasta na paluchy:Dodaje teraz do rozczynu
jajo olej i
sól , mieszam.Na końcu dodaje
mąkę i wyrabiam ciasto.Zostawiam na 1 godzinę do wyrosniecia.Po godzinie wyjmuje ciasto, dziele na kawałki i wałkuje cienkie paluchy , podsypując
mąką .Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i kładę na niego paluchy w lekkiej odległości.Paluchy nacinam lekko na skos ( fajnie wyglądają po upieczeniu)Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.Po upieczeniu studzę na kratce :)
sobota, 16 maja 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter