ßßß
Jeżeli lubicie pomysły na makarony bezglutenowe to oprócz przepisu na sos all’arrabbiata mam dla Was dzisiaj przepis na danie bardziej z kuchni polskiej. Świeże kurki, cukinia, czosnek i szalotka to idealne połączenie gdy mamy sezon letni. Danie jest nie tylko błyskawiczne w przygotowaniu ale i bardzo smaczne.Sos cukiniowo-kurkowy nadaje się jako dodatek do makaronu klasycznego, jak i kukurydzianego. W ostatnim wpisie pisałam już o firmie Sotelii i po raz kolejny bardzo te makarony polecam. Nawet jeżeli nie wyeliminowaliście ze swojej diety glutenu to warto wypróbować te makarony jako swoistą odmianę.Jeżeli chcecie wypróbować domowego makaronu polecam Wam mój przepis .Składniki:około 300g bezglutenowego makaronu typu spaghetti (np. Sotelli)około 200g świeżych kurek1 mała cukinia2-3 ząbki czosnku1 szalotkałyżka masła klarowanegoszklanka śmietanki kremówkiopcjonalnie 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól i pieprz do smakuMakaron gotujemy we wrzątku al dente (około 8 minut). Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej lub kroimy w drobną kostkę. Kurki dokładnie czyścimy i większe kroimy na pół. Czosnek i szalotkę obieramy i drobno siekamy.Na maśle klarowanym podsmażamy najpierw szalotkę i czosnek. Gdy zaczną mięknąć dodajemy cukinię i delikatnie solimy. Całość mieszamy i podsmażamy aż woda z cukinii odparuje. Dodajemy kurki, mieszamy i smażymy dalej przez około 3 minuty. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gdy śmietana zacznie gęstnieć dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie mieszamy i podajemy natychmiast. Opcjonalnie przed podaniem można posypać danie natką pietruszki.