Wykonanie
Sposobów na podanie
kurczaka jest wiele, są też zwolennicy jego części, tacy, co wolą tylne części a inni przednie.
Pierś kurczaka w gyrosie to coś dla amatorów tego drugiego. Nie jest łatwo przyrządzić tę część tak, by była soczysta , ja postarałam się najpierw zamknąć jej smaki obsmażając przyprawione
mięso a
potem piekłam je w niskiej temperaturze. Miałam całą, podwójną
pierś kurczaka ważącego około 1, 700 ( dla mnie to najlepszy rozmiar, nie za duży, nie za mały), wraz z kością – stanowiła jedną zwartą całość , co ułatwiało sposób pieczenia .spora, podwójna
pierś kurczaka z kością, bez skóry, najlepiej zagrodowego
sól,
przyprawa do gyrosaoliwa,
bulion lub rosół do podlewaniatrochę
słodkiej papryki w proszku
olej do smażenia lub tłuszcz z
kurczakaDo
przyprawy gyros dodałam nieco
słodkiej papryki, bo takie są preferencje smakowe moich dzieci. Umytą
pierś kurczaka natarłam
solą ,
oliwą i
przyprawą gyros z dodatkiem
paparyki. włożyłam do lodówki na godzinę, by się zamarynowała.Na patelni stopiłam nieco tłuszczu z
kurczaka ( pierś miałam nie kupioną osobno, lecz wykrojoną z całego, zagrodowego ptaka) , dodałam nieco
oleju i obsmażyłam
mięso na rumiano a nawet lekko brązowo, z kazdej strony.Przełożyłam do odpowiedniego naczynia i włożyłam do piekarnika na 140 C. Piekłam podlewając rosołem a
potem wytworzonym sosem około godziny. Jak widelec wchodzący w
mięso nie stawia
oporu a wydobyty z piersi płyn jest przezroczysty, to znaczy, że
mięso jest już upieczone.Po wyjęciu z piekarnika pozwoliłam
mięsu odpocząć , by
soki w nim krążące nie wyciekły podczas krojenia.
Potem odkroiłam
mięso od kości i pokroiłam na grube plastry. Smakowało doskonale do
ryżu , polanego sosem z pieczenia i surówki z sezonowych warzyw.
Mięso tak upieczone zachowało swoją soczystość ,
przyprawy nadały mu ciekawy smak i kolor.Do
pieczenia mięsa w piekarniku wykorzystałam nową brytfannę , a obsmażyłam je na patelni , którą jest jej pokrywka. To bardzo przydatne urządzenie, wprawdzie nie wymaga takiej dokładności i precyzji jak wyroby stalowe z mettec.com.pl , ale ma dużo zalet.Smacznego !