ßßß Cookit - przepis na PIERŚ Z KURCZAKA W DOMOWYM PAPIRUSIE

PIERŚ Z KURCZAKA W DOMOWYM PAPIRUSIE

nazwa

Wykonanie

Pierś w domowym papirusie to zdrowsza wersja popularnego "sklepowego" odkrycia sprzed kilku lat "Pomysł na ... soczystą pierś z kurczaka w papirusie" firmy - wiadomej :)
Pierś przyrządzona w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna.
Nakład czasu i pracy - praktycznie żaden, tym bardziej więc zapracowane panie domu powinny skorzystać z tego przepisu.
Podpowiem jeszcze, że najlepiej przygotować sobie taki filet wieczorem, zawinąć w papier z przyprawami, a następnego dnia tylko usmażyć.
Mięso przez noc spokojnie przejdzie przyprawami i będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Niewielka ilość użytego oleju sprawia, że danie jest nie tylko zdrowe (wiadomo-białko), ale i niskokaloryczne.
A jakże smaczne to przekonajcie się sami, po przygotowaniu dania :))
Ponieważ przepis krąży od kilku lat po internecie, nie mam pojęcia jakie jest dokładne źródło pochodzenia.
Możemy go znaleźć u Margarytki, i na blogu Tysiąc Smaków, i tutaj i na wielu innych bogach, ale nie będę już się bawiła w stawianie linków.
Składniki:
1 podwójn y filet z kurczaka
sól
pieprz ziołowy
tymianek
słodka papryka
pieprz ziołowy
olej lub oliwa z oliwek
Dodatkowo:
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Filet kroimy pół wzdłuż, otrzymując dwa płaty piersi. Przygotowujemy sobie 2 kawałki papieru do pieczenia tak duże, abyśmy mogli bez problemu zawinąć w nie nasze filety. Przy użyciu pędzelka smarujemy z jednej strony papier. Na posmarowany papier sypiemy równomiernie przyprawy. Układamy filet i dokładnie zawijamy, aby soki powstałe podczas smażenia nie wypłynęły nam na zewnątrz. Smażymy z każdej strony po 5 minut (uwaga - na suchej patelni) przewracając fileta dwukrotnie. Ogółem czas smażenia powinien wynosić około 20 minut. Po tym czasie będziemy mieli pewność, że pierś jest upieczona w środku. Upieczone mięso przekładamy na talerz i odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło. Dopiero po tym czasie odwijamy papier.
Podajemy z ulubioną surówką :)
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2016/01/piers-z-kurczaka-w-domowym-papirusie.html