Wykonanie
Uwielbiam
makarony a najbardziej spaghetti , tym razem
makaron połączyłam z delikatnym
brokułem i wyrazistym w smaku
serem pleśniowym. Kremowości daniu nadaje słodka
śmietanka a świeżo mielony ,
czarny pieprz ostrości.Spaghetti wychodzi wyśmienite , o apetycznym jasno zielonym kolorze chodź jest przygotowane z paru prostych ,
banalnych składników.Polecam spróbować.


Składniki:( na 2-3 porcję)300g.
makaronu spaghetti1
brokuł ( 500g)200 ml słodkiej
śmietanki120g.
sera pleśniowego naturalnego
sólświeżo mielony
czarny pieprz1 łyżka
masłapikantny
ser żółty ( ja użyłam dojrzewającego Queijo Curado ale może być
cheddar czy
parmezan)
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu , odcedzić.
Brokuła ugotować do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzić , pognieść widelcem lub zmiksować blenderem do powstania papki.Na garnku lub na patelni rozgrzać
masło , włożyć
makaron i
brokuła , przesmażyć chwilę.wlać słodką
śmietankę , wymieszać dokładnie.Gdy składniki się połączą dodać pokrojony lub porwany na mniejsze kawałki
ser pleśniowy.Delikatnie wymieszać do rozpuszczenia się
sera.Doprawić
solą i świeżo mielonym
pieprzem (
pieprzu dodać dość sporo).Podawać od razu posypane tartym
serem żółtym i
natką pietruszki.






Smacznego