ßßß
Składniki :1 szklanka czerwonej soczewicy2 czerwone papryki – mięsiste5 szklanek wody3 kostki rosołowe jarzynowe1 duża marchewka lub dwie mniejsze1 średnia cebula1 ziemniak1 łyżka klarowanego masła1 – 2 łyżeczki przyprawy garam masala ( w zależności jak intensywny smak lubicie , najlepiej dodać jedną , spróbować i zdecydować , czy sypnąć drugą 😉 )1/2 łyżeczki przyprawy curry1 płaska łyżeczka chilli lub mniej jeśli, inie lubicie ostrych przyprawewentualnie sól do doprawienia – czasem wystarczają kostki
Cebulę drobno siekamy , marchewkę, paprykę , ziemniaka , kroimy , oba warzywa podsmażamy na klarowanym maśle z dodatkiem garam masali i curry , aż delikatnie się zrumienią . Zalewamy wodą , dodajemy kostki rosołowe , chilli oraz soczewicę . Można dosolić do smaku . Gotujemy do momentu , aż soczewica zacznie się rozpadać . Na koniec, całość blendujemy na gładki krem i gotowe , można podawać z siekaną kolendrą lub natką pietruszki . Smacznego 😉