Wykonanie
Połączenie smażonych na
maśle jarzyn z
pieczarkami w
przecierze pomidorowym oraz
śledzia okazało się strzałem w dziesiątkę ,
śledzie wyszły pyszne .Przełożone warstwowo pięknie prezentują się na
stole.Składniki:500g płatów
śledziowych solonychmleko+wodaPasta warzywna:2
cebule2
marchewki1
pietruszka500g.
pieczarek200g.
przecieru pomidorowego2 łyżki
masła klarowanego
sól ,
pieprznatka pietruszki do dekoracjiPrzygotowanie:Płaty
śledziowe namoczyć w wodzie z
mlekiem , pozostawić na 2-3 godz.Pasta warzywna: Warzywa obrać umyć.
Cebulę pokroić w kostkę ,
marchew ,
pietruszkę oraz
pieczarki zetrzeć na tarce o małych oczkach.Na patelni rozgrzać
masło , przesmażyć
cebulę z
marchewką i
pietruszką gdy lekko zmiękną dodać
pieczarki.Smażyć do odparowania płynu.Dodać przecier , doprawić
solą i
pieprzem , dokładnie wymieszać.Pastę odstawić do wystudzenia.
Śledzie pokroić w 2-3 cm. kawałki , podawać przełożone pastą warzywną , udekorowane
natką pietruszki.