Wykonanie
Z tej porcji ciasto wychodzi 6 małych pizz.
Przygotowanie
ciasta drożdżowego –
drożdże pokruszyć, obsypać
mąką, szczyptą
soli,
cukrem. Wlać 1/4 szklanki letniego
mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Do dużej miski wsypać
mąkę, dodać wyrośnięte
drożdże, pozostałe letnie
mleko, letnią
wodę. Wyrobić jak każde
ciasto drożdżowe na gładką elastyczną masę. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej
olejem miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę oskrobać, pokroić w piórka i obsmażyć na gorącej patelni z odrobiną
oleju.
Cebulka musi zmięknąć. Odłożyć na papierowe ręczniczki do odsączenia nadmiaru tłuszczu.Thermomix ciasto-do naczynia miksującego dodać
drożdże,
cukier,
sól, 1/4 szklanki letniego
mleka, wymieszać czas 2 minuty, obroty 1, temperatura 37 C-dodać wyrośnięte
drożdże,
mąkę, letnie
mleko, letnią
wodę, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minutyWykonanie – ciasto podzielić na równe części. Rękoma uformować okrągłe małe pizze, odłożyć na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.Posmarować pizze
sosem pomidorowym obłożyć piórkami
cebuli, fettą pokrojoną w małe kawałeczki oraz
oliwkami.Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 -20 minut. Pizze powinny się zarumienić i upiec. Na koniec obsypać lekko potartym
serem i wstawić na kilka sekund do piekarnika.
Ser musi się rozpuścić.Podawać gorące z dodatkiem
sałaty roszponki.Smacznego.