ßßß Cookit - przepis na Małe pszenne bułeczki

Małe pszenne bułeczki

nazwa

Wykonanie

Leciutkie pszenne bułeczki na dwa kęsy. Małe pieczywo idealne na towarzyskie spotkania, jako dodatek do sałatek, sałat i innych przekąsek. Pyszne na śniadanie lub podwieczorek z masłem i owocową konfiturą.
Zanim przystąpicie do przygotowania bułeczek, oddaję w Wasze ręce poradnik Ciasto drożdżowe - wskazówki i porady . Zawsze polecam drożdże świeże, a jeżeli jeszcze zastanawiacie się, jakie wybrać, lub posiadacie tylko instant - polecam Wam wpis Drożdże - świeże czy instant .
Wszystkie wpisy o cieście drożdżowym znajdziecie TUTAJ .
Składniki:
250 ml mleka
40 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli
mąka do podsypania
woda z cukrem lub mleko do smarowania wierzchu
Akcesoria:
miska
stolnica
wałek
metalowa lub plastikowa obręcz o średnicy 6 cm
papier do pieczenia
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół.
Z mleka, drożdży i mąki przygotować rozczyn (zobacz tutaj, jak przygotować rozczyn). Po jego wyrośnięciu wymieszać z pozostałą częścią mleka i mąki, dodać sól i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne i pulchne. Ciasto będzie trochę luźne i może pod koniec zagniatania kleić się do rąk. Włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, na grubość 1 cm. Obręczą wykrawać krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut, posmarować mlekiem lub wodą z cukrem i włożyć do piekarnika. Piec 10-15 minut do zrumienienia wierzchu.
,
Rodzaj dania:
Inne,
Przekąska,
Śniadanie,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/male-pszenne-buleczki