Wykonanie
Leciutkie pszenne bułeczki na dwa kęsy. Małe
pieczywo idealne na towarzyskie spotkania, jako dodatek do sałatek,
sałat i innych przekąsek. Pyszne na śniadanie lub podwieczorek z
masłem i
owocową konfiturą.Zanim przystąpicie do przygotowania bułeczek, oddaję w Wasze ręce poradnik
Ciasto drożdżowe - wskazówki i porady . Zawsze polecam
drożdże świeże, a jeżeli jeszcze zastanawiacie się, jakie wybrać, lub posiadacie tylko instant - polecam Wam wpis
Drożdże - świeże czy instant .Wszystkie wpisy o cieście
drożdżowym znajdziecie TUTAJ .Składniki:250 ml
mleka40 g świeżych
drożdży350 g
mąki pszennej typ 5001/2 łyżeczki
solimąka do podsypania
woda z
cukrem lub
mleko do smarowania wierzchuAkcesoria:miskastolnicawałekmetalowa lub plastikowa obręcz o średnicy 6 cmpapier do pieczeniaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół.Z
mleka,
drożdży i
mąki przygotować rozczyn (zobacz tutaj, jak przygotować rozczyn). Po jego wyrośnięciu wymieszać z pozostałą częścią
mleka i
mąki, dodać
sól i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne i pulchne. Ciasto będzie trochę luźne i może pod koniec zagniatania kleić się do rąk. Włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na stolnicy posypanej
mąką, na grubość 1 cm. Obręczą wykrawać krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut, posmarować
mlekiem lub
wodą z
cukrem i włożyć do piekarnika. Piec 10-15 minut do zrumienienia wierzchu.
,Rodzaj dania:Inne,Przekąska,Śniadanie,