Wykonanie
Tego
chleba chyba nie da sie spartaczyć. Robiłam go już wiele
razy i zawsze wyszedł cudowny! Genialna chrupiąca skórka i delikatny środek. Przez ten wypiek od jakiegoś czasu nie kupujemy
pieczywa. Pieczemy co dwa dni i ciągle nam mało.Skład:-1,5 szklanki
kefiru,-0,5 szklanki ciepłej
wody,-30g świeżych
drożdży,-1/2 kg
mąki( ja zazwyczaj biorę 450 lub 650),-2 łyżeczki
cukru,-2 łyżeczki
soli,-1jajko,-1łyżka
mleka,Przygotowanie:
Drożdże rozrobić w
kefirze z
woda,
cukrem i szklanką
mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu przez 15minut.
Drożdże przez ten czas zaczną pracować.Następnie dodać resztę
mąki i
sól.Dokładnie wyrobić ciasto aż będzie miękkie i elaatyczne.Uformować bochenek.Umieścić na wysmarowanej i lekko wysypanej
mąką blasze.Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na okolo 30minut.Naciąć
chleb na krzyż i posmarować roztrzepanym
jajkiem z
mlekiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220stopni na 45minut.