Wykonanie
Lista składników1
galaretka pomarańczowa 450 ml wrzącej
wody 1 duża
pomarańcza [n] masa serowa 350 g
serka mascarpone 250 ml kremówki 100 g
jogurtu naturalnego 2
białe czekolady 200 g + 3 łyżki
śmietany kremówki 2 łyżki
żelatyny [n] ostatnia warstwa 1
galaretka pomarańczowa 450 ml wrzącej
wody 1 duża
pomarańczaTaki deser możecie zrobić w dużej misce lub w pucharkach. Porcja jest dość duża.
Pierwsza warstwa –
galaretkę pomarańczową rozmieszać w gorącą
wodą. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Musi prawie zgęstnieć.
Pomarańcze obrać, połamać na mniejsze kawałki. Dodać
pomarańcze do
galaretki.
Galaretkę z
pomarańczami wlać do dużej miski. Odstawić, żeby całkowicie zgęstniała.
Masa serowa –
śmietanę ubić, dodać
cukier puder,
serek mascarpone,
jogurt wymieszać, ale już delikatniej. Ciągle jednak ubijać trzepaczką do ubijania piany. Masa powinna być dobrze napowietrzona.Przygotowanie
czekolady –
czekoladę plus
śmietanę położyć w garnuszku nad parującą
wodą. Lekko podgrzewać, żeby
woda cały czas parowała. Jak
czekolada się topi, mieszać. Lekko przestudzić i dodać do masy serowej. Wymieszać.Przygotowanie
żelatyny –
żelatynę zalać zimną
wodą, ale tylko tyle żeby żeby tylko pokryła
żelatynę. wymieszać i zaczekać aż napęcznieje. Następnie zalać wrzącą
wodą, wymieszać dokładnie. Zostawić do ostudzenia. jak jest zimna włożyć do zamrażarki, na moment. Uważać bo szybko zgęstnieje.
Żelatyna ma tylko zacząć gęstnieć.
Wlać
żelatynę do masy serowej i wymieszać. Wylać masę
serową na gęstą
galaretkę z
pomarańczami.Ostatnia warstwa –
galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
Pomarańczkę obrać i porwać na kawałki, wrzucić do
galaretki. Gęstniejącą
galaretkę wylać na gęstą masę
serową. Odstawić do całkowitego zgęstnienia.Gotowe do podawania, można podać z kleksikiem
bitej śmietany.Smacznego, to było rewelacyjne.