ßßß
Potrzebujesz:1 tabliczkę mlecznej czekolady300 ml śmietany kremówki250g serka mascarpone3 łyżeczki żelatyny1 opakowanie galaretki pomarańczowejsok i skórkę otartą z połowy pomarańczyPrzygotowanie:Czekoladę łamiemy, umieszczamy w rondlu, dodajemy 2 łyżki śmietany i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy do uzyksania jednolitego kremu. Dodajemy otartą skórkę i sok, mieszamy.Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Studzimy. Chłodną, ale jeszcze płynną żelatynę dodajemy do musu. Mieszamy.Kieliszki ustawiamy w lodówce pod kątem. Ja do tego celu użyłam zwykłej keksówki, a do niej wsadziłam duży słoik z kawą (cokolwiek ciężkiego się nada) - żeby nam się keksówka nie odsuwała pod ciężarem opartych kieliszków.Gdy mamy kieliszki ustawione tak jak chcemy wlewamy do nich mus. Warto użyć jakiegoś małego naczynia z dziubkiem, będzie najprościej.Pozostawiamy do stężenia.Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku.Studzimy koło 10-15 minut.Serek miksujemy i powoli wlewamy do niego przestudzoną galaretkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Kieliszki ustawiamy pionowo i wlewamy serek.Deser gotowy, gdy masa stężeje (koło godziny)Oczywiście można pominąć ustawianie kieliszków pod kątem, jeśli ktoś ma obawy, że nie wyjdzie lub szkoda mu czasu. To samo można zrobić z dwiema poziomymi warstwami i będzie równie smaczne.Smacznego! :)