Wykonanie
Jak się macie po świętach i Sylwestrze? Mam nadzieję, że udało Wam się wypocząć.. Nam, cóż jak zwykle nie udało się tego wykonać. Czas świąteczno- noworoczny spędziliśmy dość pracowicie, spotykając się ze znajomymi. Było rewelacyjnie. Zaczynam rok w dobrym nastroju, z niesamowitym entuzjazmem patrząc w przyszłość. Dlatego na słodki początek, coś przepysznego! Kto lubi
masło orzechowe, ręka w górę! Ja
mogę podnieść nawet dwie! Kocham, ubóstwiam, uwielbiam.. A jeszcze bardziej kocham
masło migdałowe. Mój M. doskonale o tym wie i jakiś czas temu, obiecał mi przygotować ten deser. I... rozpłynęłam się dokładnie tak samo, jak lava
cake. Ten deser aspiruje do miana superdeseru! Płynąca
czekolada miesza się z
masłem migdałowym. Czy może być coś lepszego? Spróbujcie i zakochajcie się:)

Składniki:115 g
masła1 łyżka ciemnego
kakao1/4 szklanki
mąki pszennej170 g
gorzkiej czekolady (min. 75 % masy
kakaowej)ok 3 łyżki
masła migdałowego (lub
orzechowego)łyżeczka
cukru pudru - plus trochę do posypania3
jajkaszczypta
soliok pół szklanki
cukruWykonanie:Wymieszaj
kakao z
mąką. Remekiny wysmaruj odrobiną
masła. W rondlu rozpuść
masło z
czekoladę- na wolnym ogniu.
Masło migdałowe wymieszaj z
cukrem pudrem.
Jajka ubij z
cukrem do momentu aż masa stanie się jasnożółta, dodaj ostudzone
masło z
czekoladą,
mąkę i
sól. Wymieszaj całość. Remekin napełnij masą do 2/3 wysokości, dodaj łyżeczkę
masła migdałowego i przykryj znowu masą
kakaową. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 15 minut. Do momentu kiedy ciasto będzie upieczone ale środek powinien zostać płynny. Po upieczeniu odstaw do lekkiego wystudzenia, a następnie delikatnie wyjmij ciasto (obracając remekin na talerz). Posyp odrobina
cukru pudru.Smacznego!