Wykonanie
HomeNa SłodkoCiasta17gruŚwiąteczny torcik makowyLoading...0 KomentarzyMoje ciasto, to znany wszystkim Piegus, wzbogacony pyszną
maślaną masą z dodatkiem
białej czekolady i
migdałowego likieru. Ciasto bardzo proste, szybkie i smaczne.
SkładnikiTortownica – 26 cm2 szkl
mąki1,5 szkl
cukru250g
masła lub
margaryny6
jajek3 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szkl
makuaromat migdałowyMasa250g
masła250g
serka philadelphia200g
białej czekolady1/2 szkl
cukru pudru50ml
likieru amarettoDo nasączenia1/2 szkl przegotowanej chłodnej
wody2 łyżeczki
cukrukilka łyżek
soku z cytryny – wszystkie składniki dokładnie wymieszaćkilka łyżek
płatków migdałowychSposób przygotowania
Masło utrzeć z
cukrem do puszystości , ucierając wbijać po jednym
jajku , dodać aromat
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia i suchym
makiem , wsypać do utartego tłuszczu , dokładnie wymieszaćGotowe ciasto przelać do tortownicy , piec około 40 minut w 175*C . Wystudzić , przekroić na dwa krążkiMasa:
masło utrzeć z
cukrem pudrem , dodać
serek , roztopioną i wystudzona
czekoladę , utrzeć , dodać
likier ,Ciasto nasączyć ,na jeden blat wyłożyć większą część masy , przykryć drugim blatem , posmarować pozostałą masę , posypać uprażonymi na suchej patelni
migdałamiWszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab