ßßß Cookit - przepis na Świąteczny torcik makowy

Świąteczny torcik makowy

nazwa

Wykonanie

Home
Na Słodko
Ciasta
17
gru
Świąteczny torcik makowy
Loading...
0 Komentarzy
Moje ciasto, to znany wszystkim Piegus, wzbogacony pyszną maślaną masą z dodatkiem białej czekolady i migdałowego likieru. Ciasto bardzo proste, szybkie i smaczne.
Składniki
Tortownica – 26 cm
2 szkl mąki
1,5 szkl cukru
250g masła lub margaryny
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl maku
aromat migdałowy
Masa
250g masła
250g serka philadelphia
200g białej czekolady
1/2 szkl cukru pudru
50ml likieru amaretto
Do nasączenia
1/2 szkl przegotowanej chłodnej wody
2 łyżeczki cukru
kilka łyżek soku z cytryny – wszystkie składniki dokładnie wymieszać
kilka łyżek płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Masło utrzeć z cukrem do puszystości , ucierając wbijać po jednym jajku , dodać aromat
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem , wsypać do utartego tłuszczu , dokładnie wymieszać
Gotowe ciasto przelać do tortownicy , piec około 40 minut w 175*C . Wystudzić , przekroić na dwa krążki
Masa: masło utrzeć z cukrem pudrem , dodać serek , roztopioną i wystudzona czekoladę , utrzeć , dodać likier ,
Ciasto nasączyć ,na jeden blat wyłożyć większą część masy , przykryć drugim blatem , posmarować pozostałą masę , posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/swiateczny-torcik-makowy