ßßß Cookit - przepis na Faworki mojej teďż˝ciowej

Faworki mojej te�ciowej

nazwa

Wykonanie

Od tygodnia chodziły za mną faworki z przepisu mojej teściowej. Niby zwykły przepis nie różniący się znacznie od pozostałych ale jakoś mnie one najbardziej smakują.
Składniki :
300 g mąki
3 żółtka
3 łyżki śmietany 12 % lub 18 % ( można zastąpić gęstym jogurtem greckim )
2 łyżki cukru pudru
łyżka spirytusu lub octu
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść gładkie ciasto, które kolejno formujemy w kulę. Następnie wałkiem wybijamy ciasto czyli uderzamy wałkiem w ciasto ( dość mocno ) a kiedy się rozpłaszczy składamy je i dalej wybijamy aż wytworzą się pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto wałkujemy. Od tego jak cienko je rozwałkujemy będzie zależało czy nasze faworki będą bardziej kruche czy bardziej pulchne i " mięsiste ". Kolejno tniemy w pasy o szerokości ok 4 cm. Każdy pas dzielimy na rąby o długości ok 5-6 cm. W każdym na środku robimy rozcięcie i przez to rozcięcie przeciągamy jeden koniec ciasta. Ładnie wywijamy i gotowe. Faworki smażymy w rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor z obu stron.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2017/01/Faworki-mojej-tesciowej.html