ßßß
Składniki:3 żółtka3 lub 4 łyżki kwaśnej śmietany0,5 kg mąkipół łyżki octu1 łyżka roztopionego masłaolej do smażeniacukier puder do posypaniadodatkowo:ręcznik papierowy - do odsączenia z nadmiaru tłuszczuPrzygotowanie:Ręcznie:
1. Na blat/ stolnicę wysypujemy mąkę.2. W środku robimy zagłębienie i wbijamy żółtka.3. Następnie dodajemy pozostałe składniki: roztopione masło, ocet, śmietanę.4. Zagniatamy. Jeśli ciasto jest za bardzo zwarte można dodać odrobinę śmietany, jeśli za luźne - mąki.5. Formujemy kulę, dzielimy ją na 2 części, aby łatwiej było je rozwałkować.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera/ malaksera. Włączamy urządzenie i miksujemy tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjmujemy ciasto, dłońmi formujemy kulę, dzielimy na 2 części.6. Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej i kroimy wzdłuż wąskie pasy. Każdy pasek dzielimy na klika części i w środku robimy nacięcie. Przez to nacięcie przekładamy jeden koniec.7. Smażymy na rozgrzanym oleju - do zrumienienia.8. Z patelni przekładamy na ręcznik papierowy - do odsączenia.9. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.