ßßß
W tym roku zabrałam się za domowe sposoby polepszenia swojej odporności, kiedy to późną jesienią i mnie nie ominęło przeziębienie. Chore zatoki i ciągnący się prawie dwa tygodnie katar, z marszu zmobilizowały mnie, do zrobienia tej oto cudownej mikstury Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego warto wzmacniać na codzień swoją odporność.Jeśli tylko czuję, zaczynające się objawy przeziębienia, piję taki napój kilka razy dziennie, ponieważ właściwości imbiru utrzymują się w obiegu krwi przez około 2-3 h.
Oleje zawarte w imbirze, posiadają właściwości antybakteryje , odkarzające, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Dlaego jest nieoceniony przy wszelakich przeziębieniach i bardzo dobrze stawia na nogi – o czym przekonałam się na własnej skórze , i od teraz napary i herbaty z imbirem stosuję regularnie i chętnie. To pomaga !Kurkuma wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym .Do zrobienia wzmacniającego napoju, używam oczywiście koncentratu z imbiru, cytryny, miodu oraz kurkumy w proszku. Taki napar przelany do butelki może stać w lodówce do tygodnia.
Składniki na koncentratkorzeń świeżego imbiru1 litr wodyplaster cytrynykurkumaewent.przyprawy korzennemiódPrzygotowanie koncentratu z imbiruKawałek grubego korzenia imbiru ok. 10 cm1 litr wrzątkuImbir sparzamy wrzątkiem i trzemy na tarce o grubych oczkach, lub dla szybszego efektu używamy w tym celu malaksera. Pod skórką imbiru znajduje się najwięcej smaku i witamin, dlatego lepiej go nie obierać ze skórki.Do zamykanego słoja wkładamy zmielony lub starty imbir i zalewamy 1 litrem wrzątku, od razu zakręcamy słoik i zostawiamy na kilka godzin, lub na noc. Następnie odcedzamy przez sitko do czystej butelki. Trzymamy w lodówce.Przygotowanie wzmacniającego napojuDo kubka wlewamy trochę koncentratu z imbiru. Ilość według uznania. Dolewamy wrzątek, grubszy plasterek cytryny oraz dobrej jakości suszoną kurkumę, najlepiej organiczną. Kurkumy dajemy troszkę, na czubku łyżeczki do herbaty, ponieważ zbyt duża jej ilość spowoduje mocny gorzki smak. Gdy temeratura napoju nieco spadnie, dosładzamy miodem. Miód w zbyt wysokiej temperaturze, spowoduje że zostaną zabite jego wszelkie właściwości zdrowotne. Temp. odpowiednia dla miodu to 40 C. Można taki napój wzbogacić o szczyptę przypraw korzennych jak kardamon, cynamon, goźdźiki.