ßßß Cookit - przepis na Syrop imbirowy na miodzie

Syrop imbirowy na miodzie

nazwa

Wykonanie

Nastała pora na katary i chrypki. Nie dajmy się chorobom, może syrop zapobiegnie infekcjom:)
Spróbujcie zrobić sobie taki miód, roboty z nim naprawdę niewiele, a pożytku może być sporo...
Składniki :
400 g miodu- u mnie wielokwiatowy
50 g świeżego imbiru
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce, wrzucamy do rondelka z odrobiną wody, tak by imbir był przykryty
Chwilę gotujemy i zaraz zdejmujemy z ognia, dodajemy po chwili sok z cytryny- studzimy
Przestudzony imbir z sokiem dodajemy do miodu i mieszamy
Przelewamy do szczelnego słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Profilaktycznie stosujemy 1 łyżeczkę do ciepłej (nigdy do wrzącej herbaty), a przy przeziębieniu, katarze i innych dolegliwościach górnych dróg oddechowych stosujemy 3 razy dziennie dużą łyżkę miodu do szklanki herbaty lub ciepłej wody.
Do nabierania miodu stosować najlepiej drewnianą łyżeczkę.
Jeśli mamy skrystalizowany miód, co o tej porze roku jest normalne- ogrzewamy słoik z miodem w kąpieli wodnej. Uważać by go nie zagotować.
przepis podpatrzony gdzieś w internecie
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2018/11/syrop-imbirowy-na-miodzie.html