Wykonanie
Polędwiczki z
kurczaka w płatkach kukurydzianych to jeden z przepisów, który na stałe zagościł w naszym domowym menu. Najpierw było to jedno z ulubionych dań mojej córki, której jako niejadkowi trzeba było specjalnie dogadzać. Z czasem jednak
polędwiczki z
kurczaka w płatkach kukurydzianych zagościły na naszym
stole na stałe i stały się alternatywą dla zwykłej panierki z
bułki tartej lub dla takiej z
płatków owsianych.Smażone na
maśle klarowanym i delikatnie przyprawione smakują zarówno z klasycznymi dodatkami – jak
ziemniaki z
wody i surówka. Ja pokusiłam się o przygotowanie ich tym razem z moją ulubioną
sałatką ziemniaczaną z
boczkiem,
kaparami i
kiszonymi ogórkami.

Jakość użytych
płatków ma ogromne znaczenie. Klasyczne
płatki kukurydziane Lubelli lubię z kilku powodów. Po pierwsze ich struktura różni się od struktury konkurencyjnych produktów. Są mniej łamliwe ale przy tym delikatne i wyraziste w smaku. Dzięki specjalnemu wypiekowi mają piękny, złocisty kolor. Długo zachowują chrupkość nawet gdy zatopimy je w miseczce
mleka.Składniki:500g polędwiczek z
kurczaka1
jajko2 łyżki
mlekaszklanka
płatków kukurydzianych – u mnie Lubella2 łyżki
mąki2 łyżki
masła klarowanego do smażeniaczarny świeżo mielony
pieprzsólMięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Jajko roztrzepujemy razem z
mlekiem i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy.
Mięso obtaczamy najpierw w
mące, następnie w
jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Na rozgrzanej patelni roztapiamy
masło i smażymy
polędwiczki z obu stron na złoty kolor.