ßßß Cookit - przepis na Najlepszy hummus w 3 wersjach

Najlepszy hummus w 3 wersjach

nazwa

Wykonanie

Jeśli jesteście tu przypadkiem, zajrzeliście na chwilę, rozejrzyjcie się proszę i rozgośćcie (nie zwracając uwagi na kolejne zdanie). Jeśli jesteście stałymi Czytelnikami, oto donoszę, że... świat właśnie zadrżał, gdyż ja, JA, po tylu latach zarzekania się, że nigdy never nie zrobię hummusu... oto zrobiłam, i robię coraz częściej i jest to hummus przepyszny, ultra szybki i bardzo prosty. Hummus uwielbiam, a ten jest jednym z najlepszych jakie jadłam!
Kocham hummus od ponad 20 lat, a najlepszy jadałam w Dubaju, w nieistniejącej już syryjskiej restauracji Hotelu Metropol i na pewnych warsztatach kuchni syryjskiej, na których byłam kilka miesięcy temu. Mogę śmiało się nazwać "Hummus Sapiens", jak płyta Yehudy Polikera . Posłuchajcie z tejże płyty " Ariana "...
Hummus to jedna z najbardziej popularnych w Polsce przekąsek kuchni arabsko-izraelskiej, której pochodzenia rzadko kto docieka. Hummus to tradycyjna wegańska przekąska z rejonu Lewantu, czyli krajów położonych na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego. O "narodowości" hummusu mówią w Izraelu, Syrii, Palestynie, ale też Turcji i Egipcie.
Domowy hummus to prosty, niedrogi i błyskawiczny pomysł na przekąskę sylwestrową, elementem arabskiej biesiady dla przyjaciół, czy miskę "comfort food", którego potrzebujesz czasem wieczorem.
Ten mój najprostszy najlepszy hummus jest kremowy, z wyraźną nutą cytrynową, delikatnie sezamowy, obłędnie uzależniający. Od razu zróbcie jego trzy różne wersje, które tak łatwo osiągnąć dzieląc hummus podstawowy na 3 części i doprawiając każdą osobno.
Hummus najprościej
2 puszki cieciorki gotowanej na parze (cieciorka + część płynu o łącznej wadze 600g)
60g oliwy extra virgin
35g soku wyciśniętego z cytryny
20g tahini
2 ząbki czosnku
3/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na bardziej lub mniej gładką pastę. Przełóż hummus na półmisek, oprósz sumakiem, zaatharem, posyp pestkami granata albo przesmażoną na oliwie mieloną jagnięciną. Podawaj z arabskim chlebem pita albo ciepłym, domowym chlebem pszennym na zakwasie. Bajecznie proste i pyszne jedzenie!
Hummus z suszonymi pomidorami
Hummus z suszonymi pomidorami jest pyszny, lekko słodkawy w smaku i nieco mniej wyczuwalnej nucie cytrynowej.
350g hummusu z przepisu powyżej (to mniej więcej połowa porcji)
60g suszonych pomidorów z oliwy
1-2 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami
Wszystkie składniki ponownie zmiksuj razem. Możesz dodać więcej pomidorów, jeśli wolisz bardziej intensywną wersję. Hummus z suszonymi pomidorami podawaj posypany paseczkami suszonych pomidorów i skropiony oliwą z oliwek.
Hummus z pieczonym bakłażanem jest lekko dymny w smaku, lubię w nim kawałeczki miąższu bakłażana.
350g hummusu z przepisu powyżej (to mniej więcej połowa porcji)
70g miąższu upieczonych i pozbawionych skóry bakłażanów (mogą to być bakłażany ze słoika)
Możesz zmiksować hummus z bakłażanem lub rozgnieść bakłażana widelcem i wymieszać z ukręconym wcześniej hummusem. pozostawiając nieduże grudki bakłażana. Najbardziej lubię go na pszennym lekkim chlebie w stylu francuskim, a podaję posypany suszonymi wiśniami. Pyszny!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2016/12/najlepszy-hummus-w-3-wersjach.html