Wykonanie
Jeśli jesteście tu przypadkiem, zajrzeliście na chwilę, rozejrzyjcie się proszę i rozgośćcie (nie zwracając uwagi na kolejne zdanie). Jeśli jesteście stałymi Czytelnikami, oto donoszę, że... świat właśnie zadrżał, gdyż ja, JA, po tylu latach zarzekania się, że nigdy never nie zrobię hummusu... oto zrobiłam, i robię coraz częściej i jest to hummus przepyszny, ultra szybki i bardzo prosty. Hummus uwielbiam, a ten jest jednym z najlepszych jakie
jadłam!

Kocham hummus od ponad 20 lat, a najlepszy jadałam w Dubaju, w nieistniejącej już syryjskiej restauracji Hotelu Metropol i na pewnych warsztatach kuchni syryjskiej, na których byłam kilka miesięcy temu.
Mogę śmiało się nazwać "Hummus Sapiens", jak płyta Yehudy Polikera . Posłuchajcie z tejże płyty " Ariana "...Hummus to jedna z najbardziej popularnych w Polsce przekąsek kuchni arabsko-izraelskiej, której pochodzenia rzadko kto docieka. Hummus to tradycyjna wegańska przekąska z rejonu Lewantu, czyli
krajów położonych na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego. O "narodowości" hummusu mówią w Izraelu, Syrii, Palestynie, ale też Turcji i Egipcie.Domowy hummus to prosty, niedrogi i błyskawiczny pomysł na przekąskę sylwestrową, elementem arabskiej biesiady dla przyjaciół, czy miskę "comfort food", którego potrzebujesz czasem wieczorem.Ten mój najprostszy najlepszy hummus jest kremowy, z wyraźną nutą
cytrynową, delikatnie
sezamowy, obłędnie uzależniający. Od razu zróbcie jego trzy różne wersje, które tak łatwo osiągnąć dzieląc hummus podstawowy na 3 części i doprawiając każdą osobno.Hummus najprościej2 puszki
cieciorki gotowanej na parze (
cieciorka + część płynu o łącznej wadze 600g)60g
oliwy extra virgin35g soku wyciśniętego z
cytryny20g tahini2 ząbki
czosnku3/4 łyżeczki
soliWszystkie składniki przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na bardziej lub mniej gładką pastę. Przełóż hummus na półmisek, oprósz sumakiem, zaatharem, posyp pestkami
granata albo przesmażoną na
oliwie mieloną
jagnięciną. Podawaj z arabskim
chlebem pita albo ciepłym, domowym
chlebem pszennym na zakwasie. Bajecznie proste i pyszne jedzenie!Hummus z
suszonymi pomidoramiHummus z
suszonymi pomidorami jest pyszny, lekko słodkawy w smaku i nieco mniej wyczuwalnej nucie cytrynowej.350g hummusu z przepisu powyżej (to mniej więcej połowa porcji)60g
suszonych pomidorów z
oliwy1-2 łyżki
oliwy ze słoika z
pomidoramiWszystkie składniki ponownie zmiksuj razem. Możesz dodać więcej
pomidorów, jeśli wolisz bardziej intensywną wersję. Hummus z
suszonymi pomidorami podawaj posypany paseczkami
suszonych pomidorów i skropiony
oliwą z oliwek.Hummus z pieczonym
bakłażanem jest lekko dymny w smaku, lubię w nim kawałeczki miąższu
bakłażana.350g hummusu z przepisu powyżej (to mniej więcej połowa porcji)70g miąższu upieczonych i pozbawionych skóry
bakłażanów (mogą to być
bakłażany ze słoika)Możesz zmiksować hummus z
bakłażanem lub rozgnieść
bakłażana widelcem i wymieszać z ukręconym wcześniej hummusem. pozostawiając nieduże grudki
bakłażana. Najbardziej lubię go na pszennym lekkim
chlebie w stylu francuskim, a podaję posypany suszonymi
wiśniami. Pyszny!
