Wykonanie
Po świętach mamy przesyt słodkości, dlatego dla odmiany proponuję upiec maślane bułeczki.Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu :)
Na 16 małych bułeczek.Składniki : ·
500 g
mąki pszennej75 g
masła25 g świeżych
drożdży1
jajko250 ml letniego
mlekałyżka
cukru1 łyżeczka
soliDodatkowo:1
jajko2 łyżki
mlekaPrzygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże, wsypać
cukier i zalać 100 ml
mleka. Odstawić na 15 min.W tym czasie rozpuścić
masło, przestudzićDo rozczynu dodać pozostałe
mleko i
jajko, zagnieść. Dodać
sól, powoli wlewać
mlekoWyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej
olejem dużej miski, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki lub przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięciaPo nocy w lodówce ciasto wyjąć i zostawić na kuchennym blacie, aż osiągnie temperaturę pokojowąWyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć je w kształcie
serca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na 20-30 min.
Jajko roztrzepać z
mlekiem, posmarować bułeczkiPiec w 205* C. przez 15-20 min.Ostudzić na kratce.
przepis stąd