Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Blok z
białą czekoladą i ...Pierniczki korzenne 2016 »Nie miałam kiedy wam pokazać jak się nastawia ciasto na Piernik Staropolski. Oto wykonanie pierwszego etapu.Ciasto nastawiłam 20 . 11 2016 gdzie będzie leżakowało 3 tygodnie w lodówce w chłodzie 6 stopni.Składniki:500 litra
miodu lipowego250 g
ksylitolu250 g
masła1 kg
mąki pszennej( trochę do wyrobienia jeszcze dodacie by się nie kleiło)3
jajka3 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej125 ml
mleka3 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
imbiry2 łyżeczki
goździków zmielonych3 łyżki błonnika
kakaowego lub
kakaopół szklanki
żurawinypół szklanki
orzechów włoskich stłuczonych w woreczkuWykonanie:Do garnka wkładam
masło,
cukier,
miód i wsypuje
kakao rozpuszczam na małym ogniu. Kiedy ostygnie nam dodajemy
jaja i mieszamy do połączenia.
Sodę rozpuszczam w ciepłym
mleku i dodaje do składników. Wsypuje
żurawinę,
orzechy i
przyprawy do piernika( sama zredukowałam).Na samym końcu dodaje przesianą mękę i mieszam.Dobrze wymieszane ciasto przekładam do szklanej miski,zakrywam ją folią spożywczą i nakładam ściereczkę. Teraz wkładam do lodówki niech sobie leżakuje i dojrzewa. Za trzy tygodnie pokaże wam co dalej.
![](/Data/Images/rozowakuchnia.blox.pl\2016_slash_11_slash_Piernik-staropolski-nastawienie-ciasta/l/1461945857.JPG)
![](/Data/Images/rozowakuchnia.blox.pl\2016_slash_11_slash_Piernik-staropolski-nastawienie-ciasta/l/1960680851.jpg)
piątek, 25 listopada 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyPierniczki BożonarodzenioweTym razem mam dla was bardzo fajny przepis, bez czekania i chłodzenia ciasta. Pierniczki wychodzą znakomite. Składniki na około 50 pierniczków: 400 g
mąki pszenPiernik z powidłamiJednym z ciast które robię na Wigilie i Boże Narodzenie jest właśnie Piernik zrobiony w 10 minut przepis z  Piernikowa chatkaZbliża się Boże Narodzenie, czas na pierniki i chatki piernikowe . Dzisiaj powstała chatka . Robiłam pierwszy raz ale za to jaka radość. . Dekorowałam z córką,O mnie
![](/Data/Images/rozowakuchnia.blox.pl\2016_slash_11_slash_Piernik-staropolski-nastawienie-ciasta/l/-1911320812.jpg)
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]![](/Data/Images/rozowakuchnia.blox.pl\2016_slash_11_slash_Piernik-staropolski-nastawienie-ciasta/l/-1670004929.jpg)
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter