ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski - nastawienie ciasta

Piernik staropolski - nastawienie ciasta

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Blok z białą czekoladą i ...
Pierniczki korzenne 2016 »
Nie miałam kiedy wam pokazać jak się nastawia ciasto na Piernik Staropolski. Oto wykonanie pierwszego etapu.Ciasto nastawiłam 20 . 11 2016 gdzie będzie leżakowało 3 tygodnie w lodówce w chłodzie 6 stopni.
Składniki:
500 litra miodu lipowego
250 g ksylitolu
250 g masła
1 kg mąki pszennej( trochę do wyrobienia jeszcze dodacie by się nie kleiło)
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiry
2 łyżeczki goździków zmielonych
3 łyżki błonnika kakaowego lub kakao
pół szklanki żurawiny
pół szklanki orzechów włoskich stłuczonych w woreczku
Wykonanie:
Do garnka wkładam masło,cukier,miód i wsypuje kakao rozpuszczam na małym ogniu. Kiedy ostygnie nam dodajemy jaja i mieszamy do połączenia.Sodę rozpuszczam w ciepłym mleku i dodaje do składników. Wsypuje żurawinę,orzechy i przyprawy do piernika( sama zredukowałam).Na samym końcu dodaje przesianą mękę i mieszam.Dobrze wymieszane ciasto przekładam do szklanej miski,zakrywam ją folią spożywczą i nakładam ściereczkę. Teraz wkładam do lodówki niech sobie leżakuje i dojrzewa. Za trzy tygodnie pokaże wam co dalej.
piątek, 25 listopada 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Pierniczki Bożonarodzeniowe
Tym razem mam dla was bardzo fajny przepis, bez czekania i chłodzenia ciasta. Pierniczki wychodzą znakomite. Składniki na około 50 pierniczków: 400 g mąki pszen
Piernik z powidłami
Jednym z ciast które robię na Wigilie i Boże Narodzenie jest właśnie Piernik zrobiony w 10 minut przepis z  
Piernikowa chatka
Zbliża się Boże Narodzenie, czas na pierniki i chatki piernikowe . Dzisiaj powstała chatka . Robiłam pierwszy raz ale za to jaka radość. . Dekorowałam z córką,
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/11/Piernik-staropolski-nastawienie-ciasta.html