Wykonanie
Kurczak to u nas w domu dosyć popularne
mięso. Żeby urozmaicić trochę nasze typowe, "nudne" obiady, lubię go przyrządzać na różne sposoby. Ten przepis należy do jednego z moich ulubionych. Typowo orinentalny, lekko pikantny, intensywnie pachnący
czosnkiem i
imbirem. Przygotowanie jego jest niezwykle proste. Należy jednak pamiętać, by
mięso zamarynować odrobinę wcześniej, by miało okazję przejść wszystkimi aromatami. Świetny z
białym ryżem. :) Polecam.Składniki:4 ćwiartki z
kurczaka (lub 8 udek/podudzi)1 łyżka
syropu klonowego1 zielona
papryczka chilikawałek
imbiru (około 2 cm)1 łyżka soku z cytryny/limonki i skórka starta otarta z połowy
owocu4 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanej
kolendry2 łyżki
oliwysólpieprz1 łyżka
oleju kokosowego50 ml
wodyopakowanie
ryżu1/4 - 1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej + 1 łyżka
wodyPrzygotowanie:
Kurczaka obrać ze skóry i podzielić na dwie części (udka i podudzia). Umyć i osuszyć. Następnie posolić i popieprzyć z obu stron.W dużej misce przygotować marynatę. Wymieszać 2 łyżki
oliwy,
syrop klonowy, sok z cytryny/limonki, otartą skórkę, posiekaną
kolendrę, starty na tarce
czosnek i
imbir i posiekaną papryczkę. Przełożyć do miski przygotowanego wcześniej
kurczaka i wymieszać go z marynatą. Przykryć miskę folią i wstawić na kilka godzin (lub na noc)
kurczaka do lodówki.
Kurczaka wcześniej wyjąć z lodówki by się ogrzał. Przygotować głęboką patelnię do zapiekania w piekarniku, lub płytkie naczynie żaroodporne. Podgrzać w nim
olej kokosowy na większym ogniu na którym obsmażyć przez chwilę zamarynowanego
kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor (marynatę zlać do miseczki i pozostawić).Marynatę wymieszać z
wodą i polać nią
kurczaka. Zdjąć z ognia i przykryć szczelnie folią aluminiową.
Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec pod przykryciem 45 minut. Po tym czasie temperaturę zwiększyć do 200 stopni, zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 minut aż
kurczak z wierzchu się zarumieni.W międzyczasie ugotować
ryż wg instrukcji na opakowaniu.Po upieczeniu sos zlać, podgrzewać w rondelku. Zagęścić
mąką ziemniaczaną wymieszaną z
wodą zaczynając od mniejszej ilości
mąki. Dosolić w miarę potrzeby.
Kurczaka podawać z ugotowanym
ryżem, polanego sosem.