ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka po tajsku

Udka z kurczaka po tajsku

nazwa

Wykonanie

Kurczak to u nas w domu dosyć popularne mięso. Żeby urozmaicić trochę nasze typowe, "nudne" obiady, lubię go przyrządzać na różne sposoby. Ten przepis należy do jednego z moich ulubionych. Typowo orinentalny, lekko pikantny, intensywnie pachnący czosnkiem i imbirem. Przygotowanie jego jest niezwykle proste. Należy jednak pamiętać, by mięso zamarynować odrobinę wcześniej, by miało okazję przejść wszystkimi aromatami. Świetny z białym ryżem. :) Polecam.
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka (lub 8 udek/podudzi)
1 łyżka syropu klonowego
1 zielona papryczka chili
kawałek imbiru (około 2 cm)
1 łyżka soku z cytryny/limonki i skórka starta otarta z połowy owocu
4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżka oleju kokosowego
50 ml wody
opakowanie ryżu
1/4 - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
Przygotowanie:
Kurczaka obrać ze skóry i podzielić na dwie części (udka i podudzia). Umyć i osuszyć. Następnie posolić i popieprzyć z obu stron.
W dużej misce przygotować marynatę. Wymieszać 2 łyżki oliwy, syrop klonowy, sok z cytryny/limonki, otartą skórkę, posiekaną kolendrę, starty na tarce czosnek i imbir i posiekaną papryczkę. Przełożyć do miski przygotowanego wcześniej kurczaka i wymieszać go z marynatą. Przykryć miskę folią i wstawić na kilka godzin (lub na noc) kurczaka do lodówki.
Kurczaka wcześniej wyjąć z lodówki by się ogrzał. Przygotować głęboką patelnię do zapiekania w piekarniku, lub płytkie naczynie żaroodporne. Podgrzać w nim olej kokosowy na większym ogniu na którym obsmażyć przez chwilę zamarynowanego kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor (marynatę zlać do miseczki i pozostawić).
Marynatę wymieszać z wodą i polać nią kurczaka. Zdjąć z ognia i przykryć szczelnie folią aluminiową. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec pod przykryciem 45 minut. Po tym czasie temperaturę zwiększyć do 200 stopni, zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 minut aż kurczak z wierzchu się zarumieni.
W międzyczasie ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
Po upieczeniu sos zlać, podgrzewać w rondelku. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą zaczynając od mniejszej ilości mąki. Dosolić w miarę potrzeby.
Kurczaka podawać z ugotowanym ryżem, polanego sosem.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=187