Wykonanie

Ciasto to można określić jako nieziemsko pyszne, a sprawia to delikatny, mocno
czekoladowe, wilgotne ciasto i aksamitny krem. Połączenie tego wszystkiego sprawia niewyobrażaną przyjemność z każdym kęsem. Polecam wypróbować wszystkim czekoholikom, torcik bardzo prosty, a zarazem wytrawny.Składniki na ciasto:1 kostka
masła (200g)2
mleczne czekolady po 100g1 szklanka
mleka (250ml)3
jajka1 szklanka
cukru15 dag
mąki tortowej65g dobrego
kakao1 łyżeczka sosy oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
likieru bananowego (można użyć jaki się ma w domu, ja mam akurat
bananowy)Ponadto:2 kubeczki
śmietany kremówki (200ml)1 opakowanie
serka mascarpone (250g)2 łyżki
cukru pudru2
fixy do
śmietany2 łyżki
likieru bananowego2 łyżki nutelli
Mleko z
masłem podgrzewamy do momentu roztopienia się
masła, a następnie dodajemy
czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę,
kakao,
sodę,
cukier oraz
proszek do pieczenia wrzucamy do miski i mieszamy. Do czekoladowej, przestudzonej polewy dodajemy
jajka i lekko roztrzepujemy trzepaczką. Do polewy dodajemy suche składniki oraz
likier bananowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C Przez około 45-50 minut, Ciasto po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Po przestudzeniu przekrawamy je na trzy blaty.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem i
fixami.
Serek mascarpone wrzucamy do miski i lekko ubijamy, do
serka dodajemy ubitą
śmietanę i lekko ubijamy. Na końcu do masy dodajemy
likier bananowy i mieszamy. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy nutellę i mieszamy. Na jeden blat ciasta nakładamy biały krem, na to blat ciasta, na to kolejną warstwę białego kremu, na krem ostatni blat. Wierzch i boki smarujemy kremem z nutellą. Torcik wkładamy do lodówki na kilka godzin, ja zawsze trzymam go całą noc. Smacznego !!!









































