Wykonanie
Prawie od tygodnia, jesteśmy z Piotrkiem w domu. Mój mały miś się rozchorował i walczymy z chorobą. Robimy tysiące rzeczy, które pomagają nam przetrwać ten czas. A, że dostałam sporo naprawdę pysznych
jabłek, postanowiłam posiedzieć trochę w kuchni i coś z nich przygotować. Chciałam zrobić szarlotkę, bo Piotrek uwielbia
jabłka, ale kiedy powiedziałam Mu o tym, uparł się, że powinniśmy zrobić ciasto
czekoladowe, bo przecież "tata je lubi". Pomyślałam, że w
sumie nie jest to zły pomysł.
Jabłka i czekolada? Dlaczego nie! Tak więc, żeby przysłowiowy wilk był syty i owca cała, przygotowaliśmy obłędnie
czekoladową tartę z
jabłkami. I wszyscy
troje byliśmy bardzo zadowoleni. Moje ciasto nie było zbyt słodkie, nam to bardzo odpowiada, ale jeśli wolicie słodsze wypieki, to dodajcie więcej
cukru. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepła z
bitą śmietaną lub
lodami.

Składniki: na ciasto:
200 g
masła2 szklanki
mąki3 łyżki
cukru trzcinowego1
żółtko2-3 łyżki zimnej
wody8 łyżek ciemnego
kakaonadzienie:
1 kg obranych i pozbawionych gniazd nasiennych
jabłekszczypta
cynamonu60 g
gorzkiej czekolady (użyłam 90%)
opcjonalnie
cukier- wg gustu, my pominęliśmy
1
białkołyżka
masłaWykonywanie:
Składniki na ciasto szybko zagnieć. W razie potrzeby dolej nieco więcej zimnej
wody. Uformuj kulkę i wstaw ją do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Jabłka pokrój w plastry, wrzuć do rondla i podsmaż na
maśle. Dodaj
cynamon i ewentualnie
cukier. Smaż
jabłka aż lekko zmiękną. Gdy lekko przestygną dodaj
czekoladę pokrojoną w małe kawałki. I wymieszaj. Odstaw.
Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 2 części- jedną większą, drugą nieco mniejszą. Większą częścią wylep formę w której ciasto będzie pieczone. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nastawione na 180 stopni i piecz ok 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, przełóż na nie
jabłka. Ubij
białko i rozsmaruj je na jabłkach. Drugą część ciasto zetrzyj na tarce na grubych oczkach, prosto na
jabłka, tak aby je przykryło. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, na ok 30 minut. Podawaj z
lodami lub
bitą śmietaną.
Smacznego!