< Risengrød – czyli duński ryż na mlekuKrem marchwiowySkładniki na 4 osoby800 ml bulionu warzywnego600 gram marchwi lub ok 8 szt średnich1 puszka mleczka kokosowego1 duży ząbek czosnku wyciśniety1 cebula w kostkękawałek 3 cm świeżego imbiru1-2 łyżeczki ostrej paprykisólWykonanieMarchew gotujemy w mniejszych kawałkach a cebulę szklimy na patelni z olejem. Po ugotowaniu marchwi blendujemy ja razem z cebulką na mus. Dodajemy mleczko kokosowe (sam tłuszcz) wodę zostawiamy i jeśli krem będzie zbyt gęsty możemy użyć tą wodę do rozrzedzenia . Dolewamy gorący bulion i pozostałe dodatki i mieszamy. Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 min.About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Risengrød – czyli duński ryż na mleku