Wykonanie
Składniki (na całą blaszkę):200 ml passaty pomidorowej1 spory
bakłażan (wybierzcie takiego, który jest dosyć prosty)400 g
ricotty3 łyżki mielonych
migdałówskórka otarta z 1
cytryny (wcześniej sparzonej i dobrze umytej)3-4 łyżki tartego
parmezanu1 kulka
mozzarelli1 duży
pomidorkilka łyżek
oliwy z oliweksól,
pieprz,
przyprawy:
suszone oregano i
bazylia po około 1 łyżeczki

Przygotowanie:Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy
sos pomidorowy, dodajemy trochę
soli,
pieprzu oraz po szczypcie
ziół.
Bakłażana myjemy i kroimy w około 0.5 centymetrowej grubości długie plastry. Warzywo następnie smarujemy lekko
oliwą, oprószamy
solą i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aż plastry zmiękną i zrobią się mocno zrumienione.Przygotowujemy farsz: do miski wkładamy
ricottę, zmielone
migdały,
skórkę z cytryny oraz
parmezan i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
ziołami.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Na plasterki
bakłażana nakładamy po czubatej łyżce farszu i dokładnie zawijamy. Roladki układamy na passacie pomidorowej. Na wierzchu kładziemy pokrojonego w plastry
pomidora oraz pokrojoną na kawałki
mozzarellę.Wszystko zapiekany przez około 30 minut, na koniec można zwiększyć lekko temperaturę żeby
ser się zrumienił.Smacznego!
