Wykonanie
W ubiegłym tygodniu, razem z kilkunastoma blogerkami zostałyśmy zaproszone na kolację do La Vinotheque
Wine Bar, który
mieści się w pasażu przy Hotelu Hilton w Warszawie. To był wspaniały wieczór, nie tylko ze względu na smaczne jedzenie, dobre
wino i świetne towarzystwo, ale także miłe przyjęcie przez właściciela, który chętnie nawiązywał do serwowanych win i spożywanych posiłków.La Vinotheque wygląda bardziej, jak sklep z
winami, niżeli restauracja, która serwuję naprawdę smaczne jedzenie, dlatego wchodząc do winebaru spodziewałam się jedynie dobrych win oraz przekąsek w postaci deski
serów oraz
mięs. A jednak… zostałyśmy mile zaskoczone. Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że nie można oceniać miejsca po wyglądzie.Dania, których mieliśmy okazję spróbować:Jako „czekadełko” otrzymaliśmy talerz
serów z
konfiturą cebulową (przepyszna!) i grissini oraz talerz
wędlin – kocham takie przekąski.Tatar z
tuńczyka podany był z
kaparami i
kolendrą, która dodawała mu „kopa” i smaku (samo
mięso z
tuńczyka ma bardzo lekki, delikatny smak). Jednak dla mnie
hitem w tym daniu był marynowany fenkuł, który smakował trochę jak
gruszka w occie. Połączenie wszystkich powyższych składników dało nam naprawdę fajną przystawkę.
Ser kozi zawinięty w
bakłażana podany z
rukolą i
pomidorkami bardzo mnie zaskoczył. To połączenie warte spróbowania. Chętnie
wrócę do tej przystawki.
Małże w
sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z
ostrymi krewetkami. Przyznam się, że
krewetki zdecydowanie zawładnęły moimi kubkami smakowymi.
Ośmiornica z sosem maślanym to było coś czego długo nie zapomnę. Już samym wyglądem można było się najeść – zobaczcie na zdjęcia czy nie wygląda wspaniale? Mięciutka, dobrze słona co lubię, i odrobinę pikantna – mniam 🙂
Gruszka gotowana w
winie z sosem lemon
curd podana z kruszonką. Jak dla mnie połączenie lemon
curd oraz kruszonki zrobiło ten deser 🙂
ADRES RESTAURACJI:Zobaczcie też:Restauracja Signature | WarszawaRestauracja The One Francuska 3 | Warszawa