Wykonanie

Dzisiaj nie liczcie kalorii ;-). Nie warto, bo te
ciastka rozchmurzą nawet najbardziej depresyjny jesienny dzień ;-).
Czekolada i
masło orzechowe to moje "guilty pleasure". Miękkie, intensywnie
czekoladowe ciastka brownies (z bardzo dużej ilości
czekolady!) i puszysty krem
orzechowy. Chyba nie trzeba ich specjalnie rekomendować? ;-)Składniki na 12
ciastek (już przełożonych kremem):200 g
gorzkiej czekolady + 150 g dodatkowo, posiekanej (nadają się też chocolate
chips)40 g
masła2
jajka140 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii35 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaW garnuszku roztopić
masło. Zdjąć z palnika, dodać 200 g posiekanej
gorzkiej czekolady, wymieszać. Postawić z powrotem na małą moc palnika i roztopić do końca, mieszając. Zdjąć z palnika, odłożyć.W misie miksera umieścić
jajka,
cukier i
wanilię. Ubić (końcówki miksera do ubijania
białek) do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej, która prawie
potroi swoją objętość. Dodać przesianą
mąkę pszenną z proszkiem, ubić. Dodać odłożoną masę
czekoladową, ubić/zmiksować do połączenia. Dodać resztę posiekanej
czekolady (150 g) i wymieszać. Tak przygotowaną masę
ciasteczkową odstawić na 10 minut (nie dłużej i nie krócej) by zgęstniała.Po tym czasie 2 blachy do
ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać po 1 łyżce (15 ml) masy brownie, zachowując odstępy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut aż
ciasteczka wyrosną i popękają (piekłam 8 minut z termoobiegiem). Wyjąć z piekarnika i ściągać z blachy dopiero po całkowitym wystudzeniu.280 g
masła orzechowego gładkiego (bez kawałków orzeszków), w temperaturze pokojowej80 g
masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki
cukru pudru60 ml
śmietany kremówki 30%Masło orzechowe,
masło i
cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do puszystości. Dodać kremówkę i jeszcze przez moment ubijać.Wystudzone
ciastka przekładać obfitą ilością kremu
orzechowego.Smacznego :-).

Źródło przepisu - Donna Hay Magazine.