ßßß Cookit - przepis na Ciastka brownie z kremem z masła orzechowego

Ciastka brownie z kremem z masła orzechowego

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj nie liczcie kalorii ;-). Nie warto, bo te ciastka rozchmurzą nawet najbardziej depresyjny jesienny dzień ;-). Czekolada i masło orzechowe to moje "guilty pleasure". Miękkie, intensywnie czekoladowe ciastka brownies (z bardzo dużej ilości czekolady!) i puszysty krem orzechowy. Chyba nie trzeba ich specjalnie rekomendować? ;-)
Składniki na 12 ciastek (już przełożonych kremem):
200 g gorzkiej czekolady + 150 g dodatkowo, posiekanej (nadają się też chocolate chips)
40 g masła
2 jajka
140 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
35 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać 200 g posiekanej gorzkiej czekolady, wymieszać. Postawić z powrotem na małą moc palnika i roztopić do końca, mieszając. Zdjąć z palnika, odłożyć.
W misie miksera umieścić jajka, cukier i wanilię. Ubić (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej, która prawie potroi swoją objętość. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem, ubić. Dodać odłożoną masę czekoladową, ubić/zmiksować do połączenia. Dodać resztę posiekanej czekolady (150 g) i wymieszać. Tak przygotowaną masę ciasteczkową odstawić na 10 minut (nie dłużej i nie krócej) by zgęstniała.
Po tym czasie 2 blachy do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać po 1 łyżce (15 ml) masy brownie, zachowując odstępy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut aż ciasteczka wyrosną i popękają (piekłam 8 minut z termoobiegiem). Wyjąć z piekarnika i ściągać z blachy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
280 g masła orzechowego gładkiego (bez kawałków orzeszków), w temperaturze pokojowej
80 g masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
60 ml śmietany kremówki 30%
Masło orzechowe, masło i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do puszystości. Dodać kremówkę i jeszcze przez moment ubijać.
Wystudzone ciastka przekładać obfitą ilością kremu orzechowego.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Donna Hay Magazine.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-brownie-z-kremem-z-masla-orzechowego