Wykonanie

Uwielbiam brownie. Po zrobieniu klasycznego
czekoladowego brownie nie mogłam dłużej czekać, aby pokusić się na wariację tego smaku. Padło na brownie cookies /
ciasteczka brownie przekładane
masłem orzechowym. Słony smak
masła orzechowego wspaniale podkreśla
czekoladową nutę
ciastek brownie, które w dodatku robi się w ekspresowym tempie. Gorąco polecam :)Ostatnio mam bardzo mało czasu na gotowanie i jeszcze mniej na robienie zdjęć moim potrawom. Tym bardziej staram się celebrować każdą chwilę z a obiektywem. Efekt jest taki, że robię trzy
razy więcej zdjęć do jednej sesji, ponieważ ilość pomysłów na stylizację przerasta ilość dań ;) Może kiedyś stworzę post "nieopublikowane", a
póki co mam nadzieję, że spodoba Wam się nieco inny niż do tej
pory klimat fotografii z brownie.Składniki (ok 26sztuk):200g
gorzkiej czekolady2 duże
jajka4 czubate łyżki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru pudruszczypta
proszku do pieczenia50g
masłamasło orzechoweorzechy, dałam ziemne niesolone)Przygotowanie:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli
wodnej razem z
masłem, a następnie pozostaw do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksuj
jajka z
cukrem. Po uzyskaniu gładkiej i puszystej masy dodaj rozpuszczoną
czekoladę z
masłem, a następnie
proszek do pieczenia z
mąką i wymieszaj na gładką masę.Na blachę wyłożoną pergaminem lub matą do pieczenia wykładaj ciasto łyżeczką. W każdy krążek wbij kilka orzeszków (u mnie ziemnych) i piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 12-15minut, sprawdzając co jakiś czas. Upieczone
ciasteczka brownie będą miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu.Przestudzone
ciastka dobierz w pary, smaruj jedną z połówek
masłem orzechowym i składaj jak markizy.Smacznego :)



