ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka brownie z masłem orzechowym

Ciasteczka brownie z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam brownie. Po zrobieniu klasycznego czekoladowego brownie nie mogłam dłużej czekać, aby pokusić się na wariację tego smaku. Padło na brownie cookies / ciasteczka brownie przekładane masłem orzechowym. Słony smak masła orzechowego wspaniale podkreśla czekoladową nutę ciastek brownie, które w dodatku robi się w ekspresowym tempie. Gorąco polecam :)
Ostatnio mam bardzo mało czasu na gotowanie i jeszcze mniej na robienie zdjęć moim potrawom. Tym bardziej staram się celebrować każdą chwilę z a obiektywem. Efekt jest taki, że robię trzy razy więcej zdjęć do jednej sesji, ponieważ ilość pomysłów na stylizację przerasta ilość dań ;) Może kiedyś stworzę post "nieopublikowane", a póki co mam nadzieję, że spodoba Wam się nieco inny niż do tej pory klimat fotografii z brownie.
Składniki (ok 26sztuk):
200g gorzkiej czekolady
2 duże jajka
4 czubate łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
50g masła
masło orzechowe
orzechy, dałam ziemne niesolone)
Przygotowanie:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem, a następnie pozostaw do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksuj jajka z cukrem. Po uzyskaniu gładkiej i puszystej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem, a następnie proszek do pieczenia z mąką i wymieszaj na gładką masę.
Na blachę wyłożoną pergaminem lub matą do pieczenia wykładaj ciasto łyżeczką. W każdy krążek wbij kilka orzeszków (u mnie ziemnych) i piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 12-15minut, sprawdzając co jakiś czas. Upieczone ciasteczka brownie będą miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu.
Przestudzone ciastka dobierz w pary, smaruj jedną z połówek masłem orzechowym i składaj jak markizy.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2013/03/ciasteczka-brownie-z-masem-orzechowym.html