ßßß
Uwielbiam brownie. Po zrobieniu klasycznego czekoladowego brownie nie mogłam dłużej czekać, aby pokusić się na wariację tego smaku. Padło na brownie cookies / ciasteczka brownie przekładane masłem orzechowym. Słony smak masła orzechowego wspaniale podkreśla czekoladową nutę ciastek brownie, które w dodatku robi się w ekspresowym tempie. Gorąco polecam :)Ostatnio mam bardzo mało czasu na gotowanie i jeszcze mniej na robienie zdjęć moim potrawom. Tym bardziej staram się celebrować każdą chwilę z a obiektywem. Efekt jest taki, że robię trzy razy więcej zdjęć do jednej sesji, ponieważ ilość pomysłów na stylizację przerasta ilość dań ;) Może kiedyś stworzę post "nieopublikowane", a póki co mam nadzieję, że spodoba Wam się nieco inny niż do tej pory klimat fotografii z brownie.Składniki (ok 26sztuk):200g gorzkiej czekolady2 duże jajka4 czubate łyżki mąki pszennej3/4 szklanki cukru pudruszczypta proszku do pieczenia50g masłamasło orzechoweorzechy, dałam ziemne niesolone)Przygotowanie:Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem, a następnie pozostaw do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksuj jajka z cukrem. Po uzyskaniu gładkiej i puszystej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem, a następnie proszek do pieczenia z mąką i wymieszaj na gładką masę.Na blachę wyłożoną pergaminem lub matą do pieczenia wykładaj ciasto łyżeczką. W każdy krążek wbij kilka orzeszków (u mnie ziemnych) i piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 12-15minut, sprawdzając co jakiś czas. Upieczone ciasteczka brownie będą miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu.Przestudzone ciastka dobierz w pary, smaruj jedną z połówek masłem orzechowym i składaj jak markizy.Smacznego :)


