ßßß
Składniki :1 siateczka fasolki szparagowej ( nie wiem ile kilo, tak na oko , w razie potrzeby można przecież dorobić porcję zalewy )12 dużych ,ząbków czosnku2 łyżki cukru1 łyżka -płaska solizalewa ( porcja na około 4 słoiki nie z pełna litrowe ):2 małe koncentraty pomidorowe4 szklanki wody2 łyżki cukru1/2 szklanki octu , winnego czerwonego1 łyżeczka soli ( płaska )1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej1 łyżeczka mielonej papryki ostrej ( można mniej , jak ktoś nie lubi ostrości )1 duża cebula
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić, odstawić na godzinę ,żeby zmiękła . Fasolkę szparagową, oczyścić, pokroić w małe kawałki, ugotować al’dente ( lekko twardawą ) w wodzie z łyżką soli, dwiema łyżkami cukru . Pamiętajmy,że wodę najpierw doprowadzamy do wrzenia , dopiero wrzucamy fasolkę , dzięki temu zachowa piękny kolor . Odcedzamy , po przestygnięciu układamy w słoikach , dodając do każdego z nich po trzy pocięte ząbki czosnku ( wmieszane w fasolkę ) . Teraz czas na zalewę – sos . Do garnka o nieprzywierającym dnie , wkładamy cebulę , razem z sokiem , który puściła , przykrywamy i dusimy , mieszając często ,aż zmięknie .Wlewamy wodę , koncentrat oraz resztę składników zalewy, blendujemy na gładką masę i doprowadzamy do wrzenia . Gorącym sosem , zalewamy słoiki z fasolką , zakręcamy i ustawiamy dnem do góry . Pasteryzujemy przez dwa dni po 20 minut w piekarniku nagrzanym do 110 C . Za każdym razem po wyjęciu z gorącego piekarnika obracamy do góry dnem . Gotowe , teraz do spiżarki i na zimę 😉 Fasolka nadaje się do spożycia już po siedmiu dniach . Smacznego 😉