Wykonanie
Lubicie ketchup? No tak, kto nie lubi :) Jednak dość ciężko znaleźć dobry
ketchup w sklepie. Taki bez tablicy mendelejewa w składzie. Z pomocą przychodzą oczywiście domowe
przetwory :) Ale
ketchup z cukinii? To nie może być dobre... Też tak myślałam do czasu, aż go zrobiłam :) Jest dużo lepszy i dużo zdrowszy niż ten kupiony w sklepie. Spróbujcie i przekonajcie się sami :)przepis na 10 małych słoiczków
1,5kg obranej
cukinii0,5kg obranej
cebuli2 szklanki
cukruszklanka
octu 10%400g
koncentratu pomidorowego3 łyżki
soliłyżeczka
pieprzu czarnegołyżeczka
słodkiej paprykiłyżeczka
ostrej paprykiCebulę pokrój w piórka,
cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełóż do miski, dodaj
sól i odstaw na całą noc. Na drugi dzień przełóż je do garnka i smaż ok. 45 minut. Następnie dodaj
cukier i
ocet, gotuj jeszcze ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodaj pozostałe składniki i gotuj dalej jeszcze przez ok. 5 minut. Po tym czasie
ketchup odstaw na 20 minut do przestygnięcia, a następnie zblenduj na gładką masę. Gotowy
ketchup przełóż do słoiczków. Słoiki pasteryzuj ok. 20 minut.Smacznego :)