Wykonanie
Tegoroczny
cukiniowy urodzaj podoba mi się i to bardzo.
Cukinię lubimy pod każdą postacią, dlatego wyszukuję coraz to nowe przepisy z
cukinią w roli głównej. U
Mienty trafiłam na
ketchup z
cukinii… No po prostu bajka!
Ketchup zrobiłam trochę po swojemu :-) wyszedł przepyszny! Genialny jako sos np. do pizzy, jako dodatek do leczo, planuję wykorzystać go również jako marynatę do
pieczonego mięsa. Zapas który zrobiłam, prawdopodobnie nie
doczeka pierwszych mrozów, chyba moja domowa
przetwórnia owocowo- warzywna, w najbliższym czasie, znowu wrzuci na warsztat
Ketchup z
cukinii .Składniki:1,5 kg obranej
cukinii bez pestek2 duże
cebule¼ szklanki
soli1 i 1/2 szklanki
cukruSzklanka
octu balsamicznegoŁyżka
słodkiej papryki w proszkuŁyżeczka
pieprzuSzczypta
ostrej papryki w proszku400g
koncentratu pomidorowegoWykonanie:
Cukinię kroimy w kostkę.
Cebulę po obraniu również kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą oba składniki i zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na co najmniej 6 godzin (ja przygotowałam wieczorem i przez całą noc
cukinia sobie spokojnie puszczała sok). Po tym czasie
cukinię z
cebulą gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut. Studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dosypujemy
cukier,
pieprz, słodką i
ostrą paprykę, dolewamy
ocet i dodajemy też
koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut mieszając od czasu do czasu.W międzyczasie przygotowujemy sobie słoiczki (myjemy, osuszamy i wyparzamy). Słoiczki napełniamy gorącym
ketchupem, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Jak ostygną odwracamy i sprawdzamy czy na pewno są dobrze zamknięte.