ßßß
Dalszy ciąg słoiczkowych szaleństw. Moja spiżarnia powoli się zapełnia, mam jeszcze miejsce na pomidory, śliwki no i jabłka. Dostałam bardzo dużo jabłek i mam już zrobione musy na szarlotkę, teraz robię dżemy dodając różne owoce. Robiłam już dżem jabłkowy ze śliwką a teraz zrobiłam z maliną. Wyszedł pyszny w smaku. Super smakuje jako dodatek na kanapki, do naleśników czy placków.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg jabłek - ja miałam papierówki- 1 opakowanie malin - 350 g- 250-300 g cukru (w zależności od słodkości owoców)Wykonanie:Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy mieszając. Maliny wrzucamy do osobnego garnka, dodajemy 50 g cukru i gotujemy tak długo, aż się rozpadną.Dodajemy do jabłek na początku połowę cukru, resztę wsypiemy potem. Jak już maliny się rozgotują to przekładamy je na sitko i przecieramy, mus dodajemy do jabłek, pestki wyrzuciłam. Mus malinowy dodajemy do jabłek, gotujemy tak długo, aż owoce się całkowicie rozpadną. Pod koniec dodajemy resztę cukru - ja dałam około 250 g, ale to zależy od słodkości owoców jakie mamy i od naszych upodobań smakowych.Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, ustawiamy na chwilkę do góry dnem. Chowamy do spiżarki lub piwnicy. Taki dżem super smakuję z naleśnikami, pasuje do placków czy na kanapki.Smacznego.