Wykonanie
Skoro miałam już
owoce z soku, wykorzystałam resztę tego przepisu i przygotowałam
dżem.
Dżem dość specyficzny w smaku, ale najważniejsze dla mnie są jego walory zdrowotne. Z
sokiem i
dżemem, jesienne przeziębienia już nam nie straszne. Tym bardziej, że zrobiłam też kolejną porcję soku z
owoców czarnego bzu.
![](/Data/Images/stokolorowkuchni.blox.pl\2013_slash_08_slash_Dzem-z-aronii/l/1975404843.JPG)
Składniki:
owoce aronii pozostałe z robienia soku1/2 kg
cukru250 ml świeżo wyciśniętego soku z
jabłek![](/Data/Images/stokolorowkuchni.blox.pl\2013_slash_08_slash_Dzem-z-aronii/l/-538750499.JPG)
Wykonanie:
Owoce, które zostały nam z produkcji soku, zalewamy
sokiem jabłkowym. Dodajemy
cukier, mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Odstawiamy na kilka godzin (u mnie stało przez noc).
Dżem zagotowujemy jeszcze raz i przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka minut.