Wykonanie
W ubiegłym roku pierwszy raz robiłam
syrop z
owoców czarnego bzu . Wtedy
owoce wyrzuciłam, teraz jednak postanowiłam spróbować je wykorzystać. Skoro wyszedł
dżem z aronii, musiał też udać się z bzu. Miałam dość dużo
owoców, więc i
dżemu powstało kilka słoiczków.
Syrop już (niestety) był w użyciu i znowu okazało się, że potrafi zdziałać cuda. Zbierajcie
owoce i
róbcie soki i
dżemy. Zobaczycie, że będą jak znalazł na przeziębienia.
Składniki:1 kg
owoce czarnego bzu pozostałe z robienia soku1/2 kg
cukru250 ml świeżo wyciśniętego soku z
jabłekWykonanie:
Owoce, które zostały nam z produkcji soku, zalewamy
sokiem jabłkowym. Dodajemy
cukier, mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Odstawiamy na kilka godzin (u mnie stało przez noc).
Dżem zagotowujemy jeszcze raz i przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka minut.