Wykonanie
Warto wiedzieć, że
ogórki zawierają związki, które działają alkalizujaco, co oznacza, że posiadają zdolność odkwaszania organizmu. Podobnie jak
arbuzy, zawierają bardzo dużą ilość
wody, są zatem niskokaloryczne i stanowią bardzo dobry składnik wszelkich diet odchudzających.
Ogórki znajdują zastosowanie w łagodzeniu objawów problemów układu moczowego, stanów zapalnych oraz przy usuwaniu nadmiaru
wody z organizmu. Proponuję
sałatkę z
ogórka i
awokado.Składniki:1 średniej wielkości
ogórek1
awokadozielona cebulka lub
szczypiorekSkładniki na dresing1 łyżka
majonezu1 łyżka gęstej
śmietany lub
jogurtu1 łyżeczka
musztardy np: stołowej1 – 2 łyżki
octu jabłkowego lub
winnegoPrzyprawy :
sól,
pieprz.Wykonanie:
Ogórek umyć i obrać ze skórki.Pokroić w półplasterki (jeśli jest zbyt dojrzały i na dojrzałe pestki należy je usunąć).
Awokado przekroić na połowę.Wyjąć pestkę.Miąższ wyjąć łyżką i pokroić w kostkę.
Cebulkę umyć i posiekać.Wszystkie składniki przemieszać z sobą.

Przygotować dresing

Do niedużego słoika wlać
ocet.Dodać
majonez,
musztardę,
śmietanę.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Energicznie potrząsać słoikiem by dokładnie wymieszały się z sobą wszystkie produkty.

Polać
sałatkę po wierzchu lub wszystkie składniki wymieszać.

Uwaga! Należy uważać, na to z czym jemy
ogórki, bowiem zawierają one enzym – askorbinazę, który utlenia witaminę C.