ßßß Cookit - przepis na Śliwkowy paj

Śliwkowy paj

nazwa

Wykonanie

To proste, kruche ciasto z owocami. Takie na jedno "posiedzenie" gdy trafią się nam goście :)
Składnik i na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła, w temperaturze pokojowej
120 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Przygotowanie :
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy)
Podpiec w temperaturze 180*C przez około 15 min. na bladozłoty kolor.
Ponadto:
700 g wiśni/ śliwek świeżych lub mrożonych*
80 g cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml)
3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie :
Wiśnie/śliwki wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami.
Na wierzch wysypać wiśnie, wyrównać. Na górę wiśni wysypać kruszonkę.
Piec w temperaturze 180*C przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.
.
* Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym.
przepis stąd
Moje uwagi:
W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z wiśniami. Ze śliwkami tez było smaczne:)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/09/sliwkowy-paj.html