Wykonanie
To proste, kruche ciasto z
owocami. Takie na jedno "posiedzenie" gdy trafią się nam goście :)

Składnik i na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej200 g
masła, w temperaturze pokojowej120 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów
Przygotowanie :W naczyniu umieścić miękkie
masło,
mąkę,
cukier i ekstrakt z
migdałów. Wyrobić
między palcami na kruszonkę, odstawić.Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy)Podpiec w temperaturze 180*C przez około 15 min. na bladozłoty kolor.

Ponadto:700 g wiśni/
śliwek świeżych lub mrożonych*80 g
cukru5 łyżek
mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml)3 łyżki
bułki tartej lub zmielonych
migdałówcukier puder do oprószenia

Przygotowanie :Wiśnie/śliwki wydrylować, wymieszać z
cukrem i
mąką ziemniaczaną.Podpieczony spód równomiernie posypać
bułką tartą lub zmielonymi
migdałami.Na wierzch wysypać
wiśnie, wyrównać. Na górę
wiśni wysypać kruszonkę.Piec w temperaturze 180*C przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić..*
Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym.przepis stądMoje uwagi:W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z
wiśniami. Ze
śliwkami tez było smaczne:)