Wykonanie
Po blogowej i kuchennej przerwie mam trochę do nadrobienia. Wrócił mi zapał do pieczenia i gotowania, do wychwytywania w internecie i gazetach przeróżnych przepisów, które w przyszłości muszę zrealizować.
Wiśniowy paj patrzył na mnie już od jakiegoś czasu. Moje Wypieki jak zwykle mnie nie zawiodły. Ciasto kruche, słodkie, idealne do
kawy. Dodałam mniej
wiśni niż w przepisie i teraz wiem, że następnym razem jednak muszę dodać więcej. Polecam:)

Potrzebujemy:200 gram
masła300 gram
mąki pszennej120 gram drobnego
cukru1 łyżeczkę ekstraktu z
migdałów lub kilka kropli
aromatu rumowegoFormę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jeżeli nie mamy papieru, smarujemy
masłem i posypujemy
mąką.Miękkie
masło wyrabiamy z
mąką,
cukrem i ekstraktem
migdałowym.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Dno formy wykładamy połową powstałego ciasta. Nie dociskamy, jedynie wysypujemy na dno kruszonkę i lekko przyklepujemy (bardzo lekko).Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 15 minut.700 gram
wiśni80 g
cukru5 łyżek
mąki ziemniaczanej3 łyżki
bułki tartej (można zastąpić zmielonymi
migdałami)
Wiśnie musimy wydrylować i wymieszać z
cukrem oraz
mąką ziemniaczaną. W przypadku mrożonych
wiśni rozmrażamy je kilka godzin wcześniej na sitku.Upieczony spód posypujemy
bułką tartą lub zmielonymi
migdałami, wykładamy na wierzch
wiśnie i posypujemy resztą kruszonki (równomiernie). Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (do zezłocenia się kruszonki)Smacznego!