ßßß Cookit - przepis na Wiśniowy paj

Wiśniowy paj

nazwa

Wykonanie

Przyznam szczerze, że to jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam. Idealnie kruche, pełne wiśni,
o zdecydowanym charakterze. Czy może być coś lepszego od połączenia kruszonki z wiśniami? Musicie mi wierzyć na słowo, że jest obłędne :). Dodatkową zaletą jest ekspresowe przygotowanie
i brak jajek. Zachęcam, zachęcam! Źródło przepisu: Moje Wypieki.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- ok. 200 g masła,
- 120 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- dodatkowo: 700 g wiśni (świeżych lub mrożonych, bez pestek), 80 g cukru, 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej, 3 łyżki bułki tartej.
Składniki na ciasto łączymy w misce (mąka, masło, cukier, ekstrakt) tak, jak na kruszonkę. Połową kruszonki wylepiamy blachę/formę do tortownicy (najlepiej o średnicy 23 cm). Jeśli nie macie silikonowej, wykładamy papierem do pieczenia tuż przed wylepieniem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 15 minut. Po upieczeniu równomiernie posypujemy wierzch bułką tartą. Piekarnik zostawiamy włączony.
Jeśli mamy świeże wiśnie (bez pestek), mieszamy je z cukrem, mąką ziemniaczaną i przekładamy na ciasto. Posypujemy resztą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 40-45 minut.
W przypadku wiśni mrożonych postępujemy identycznie oprócz tego, że należy je wcześniej rozmrozić :).
Smacznego!
P.S. Dziękuję Wam za (przeszło) pierwszy milion odwiedzin!!!!!!!!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/09/wisniowy-paj.html