Wykonanie
Przyznam szczerze, że to jedno z najlepszych ciast, jakie
jadłam. Idealnie kruche, pełne
wiśni,o zdecydowanym charakterze. Czy może być coś lepszego od połączenia kruszonki z wiśniami? Musicie mi wierzyć na słowo, że jest obłędne :). Dodatkową zaletą jest ekspresowe przygotowaniei brak
jajek. Zachęcam, zachęcam! Źródło przepisu: Moje Wypieki.

Składniki:- 300 g
mąki pszennej,- ok. 200 g
masła,- 120 g
cukru,- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,- dodatkowo: 700 g
wiśni (świeżych lub mrożonych, bez pestek), 80 g
cukru, 5 płaskich łyżek
mąki ziemniaczanej, 3 łyżki
bułki tartej.Składniki na ciasto łączymy w misce (
mąka,
masło,
cukier, ekstrakt) tak, jak na kruszonkę. Połową kruszonki wylepiamy blachę/formę do tortownicy (najlepiej o średnicy 23 cm). Jeśli nie macie silikonowej, wykładamy papierem do pieczenia tuż przed wylepieniem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 15 minut. Po upieczeniu równomiernie posypujemy wierzch
bułką tartą. Piekarnik zostawiamy włączony.Jeśli mamy świeże
wiśnie (bez pestek), mieszamy je z
cukrem,
mąką ziemniaczaną i przekładamy na ciasto. Posypujemy resztą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 40-45 minut.W przypadku
wiśni mrożonych postępujemy identycznie oprócz tego, że należy je wcześniej rozmrozić :).Smacznego!


P.S. Dziękuję Wam za (przeszło) pierwszy milion odwiedzin!!!!!!!!!!