ßßß
Kruchy wiśniowy placek wzorowany na amerykańskim 'cherry pie', stąd jego nazwa. Gruba warstwa wiśni pomiędzy warstwami kruchego, maślanego ciasta o zapachu migdałów. Ciasto pieczemy w tortownicy, najpierw podpiekając spód. Nadzienie wiśniowe jest zwarte, ciasto bardzo dobrze się porcjuje, ale jeśli lubicie wiśnie wysypujące się z ciasta zmniejszcie lekko ilość mąki ziemniaczanej. Bardzo smaczny i prosty placek, polecam :-).Składniki na kruche ciasto:300 g mąki pszennej200 g masła, w temperaturze pokojowej120 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z migdałówW naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.Ponadto:700 g wiśni, świeżych lub mrożonych*80 g cukru5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml)3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałówcukier puder do oprószeniaWiśnie wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wysypać wiśnie, wyrównać. Na górę wiśni wysypać kruszonkę.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.* Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym.Smacznego :-).