Wykonanie

Kruchy
wiśniowy placek wzorowany na amerykańskim 'cherry pie', stąd jego nazwa. Gruba warstwa
wiśni pomiędzy warstwami kruchego,
maślanego ciasta o zapachu
migdałów. Ciasto pieczemy w tortownicy, najpierw podpiekając spód. Nadzienie
wiśniowe jest zwarte, ciasto bardzo dobrze się porcjuje, ale jeśli lubicie
wiśnie wysypujące się z ciasta zmniejszcie lekko ilość
mąki ziemniaczanej. Bardzo smaczny i prosty placek, polecam :-).Składniki na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej200 g
masła, w temperaturze pokojowej120 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
migdałówW naczyniu umieścić miękkie
masło,
mąkę,
cukier i ekstrakt z
migdałów. Wyrobić
między palcami na kruszonkę, odstawić.Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.Ponadto:700 g
wiśni, świeżych lub mrożonych*80 g
cukru5 łyżek
mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml)3 łyżki
bułki tartej lub zmielonych
migdałówcukier puder do oprószenia
Wiśnie wydrylować, wymieszać z
cukrem i
mąką ziemniaczaną.Podpieczony spód równomiernie posypać
bułką tartą lub zmielonymi
migdałami. Na wierzch wysypać
wiśnie, wyrównać. Na górę
wiśni wysypać kruszonkę.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.*
Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym.Smacznego :-).
