Wykonanie
Walentynki coraz bliżej! Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na to, jak zaskoczyć swoją drugą połówkę zainspiruj się pomysłem na walentynkowe ciasto z zatopionym
sercem. Efektownie się prezentuje i jest z pewnością ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Takie ciacho może być sympatyczną niespodzianką dla bliskiej nam osoby bo jak
mówi stare przysłowie ,,Przez żołądek do serca” 😉


Składniki:Ciasto różowe:1 ½ szklanka
mąki pszennej5
jajek125g
masła lub
margarynypół szklanki
cukru3 łyżki
cukru waniliowego3 łyżki
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBarwnik spożywczy czerwony lub różowyCiasto
kawowe:1 ½ szklanka
mąki pszennej3
jajka125g
margarynypół szklanki
cukru3 łyżki
cukru waniliowego3 łyżki
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kawy rozpuszczalnej zmielonej1 łyżka
kawy cappuccino
Wykonanie:Ciasto różowe: Miękkie
masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym
żółtku,
śmietanę, barwnik a następnie przesianą
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z
ciastem. Gotowe przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Ostudzone ciasto kroimy na kromki o grubości 2 cm. Z każdej kromki za pomocą foremki wycinamy
serca.Ciasto
kawowe: Miękkie
masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym
żółtku,
śmietanę,
kawę a następnie przesianą
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z
ciastem. Małą część ciasta
kawowego układamy na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim układamy obok siebie delikatnie rząd wyciętych serduszek. Dookoła serduszek oraz na wierzch wykładamy równomiernie pozostałą część
kawowego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Upieczone ciasto polewamy
białą czekoladą roztopioną w kąpieli
wodnej a następnie posypujemy pokruszonymi wycinkami.