ßßß

Składniki:Ciasto różowe:1 ½ szklanka mąki pszennej5 jajek125g masła lub margarynypół szklanki cukru3 łyżki cukru waniliowego3 łyżki śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaBarwnik spożywczy czerwony lub różowyCiasto kawowe:1 ½ szklanka mąki pszennej3 jajka125g margarynypół szklanki cukru3 łyżki cukru waniliowego3 łyżki śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kawy rozpuszczalnej zmielonej1 łyżka kawy cappuccino
Wykonanie:Ciasto różowe: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym żółtku, śmietanę, barwnik a następnie przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Gotowe przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Ostudzone ciasto kroimy na kromki o grubości 2 cm. Z każdej kromki za pomocą foremki wycinamy serca.Ciasto kawowe: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Dodajemy po jednym żółtku, śmietanę, kawę a następnie przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Małą część ciasta kawowego układamy na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim układamy obok siebie delikatnie rząd wyciętych serduszek. Dookoła serduszek oraz na wierzch wykładamy równomiernie pozostałą część kawowego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Upieczone ciasto polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej a następnie posypujemy pokruszonymi wycinkami.